Mostarsko pitanje: Sastanak u OHR-u

Radiosarajevo.ba
Mostarsko pitanje: Sastanak u OHR-u

U sjedištu Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu danas će biti nastavljeni pregovori političkih stranaka koje nikako ne mogu naći rješenje političke krize koja potresa Mostar.

OHR već nekoliko mjeseci intenzivirano radi na rješenju pitanja Mostara, a u cilju implementacije presude Ustavnog suda te je kreirana i platforma o kojoj će, kako saznaje Agencija Fena, biti govora na današnjem sastanku.

Platforma pretpostavlja formiranje nekoliko  multietničkih izbornih jedinica koje su istovremeno i gradska područja koja se protežu preko Neretve. OHR je predvidio da centralna zona neće biti izborna jedinica već će glasači iz ove zone biti uključeni u jednu od multietničkih izbornih jedinica.

Broj gradskih vijećnika izabranih u svakoj izbornoj jedinici bit će srazmjerno raspoređen u skladu s odlukom Ustavnoga suda BiH i Izbornim zakonom BiH, navedeno je u prijedlogu OHR-a. Sastanak će, saznaje Fena, biti održan u popodnevnim satima.

Podsjećanja radi, Ustavni sud je početkom prošle godine ukinuo nekoliko članova Izbornog zakona BiH i Statuta Mostara o održavanju izbora u tome gradu budući da Parlamentarna skupština BiH nije u zakonski postavljenom roku izmijenila neustavne odredbe zakona oko načina biranja vijećnika.

Naime, Ustavni sud je nakon prigovora hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH naložio promjenu načina biranja vijećnika iz šest područja zbog višestruke razlike u broju birača: npr, u većinskom hrvatskom području jugozapad gdje je upisano 29.000 birača, do sada se biralo troje vijećnika jednako kao i u većinskom bošnjačkom području jugoistok gdje je upisano 7.000 birača. Sud je naložio da se ujednači broj birača, no većinske bošnjačke i hrvatske stranke nisu postigle dogovor o novim propisima po kojima bi se održali izbori.

Statut Mostara kojim su uređena posebna izborna pravila donio je 2004. bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak