Mostarski Romi i dalje bez uslovnog smještaja

Radiosarajevo.ba
Mostarski Romi i dalje bez uslovnog smještaja

Iako su Mostar i Kakanj opštine i gradovi u kojima je nastanjeno najviše Roma između svih ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, ipak su Romi iz ovih gradova ostali bez sredstava za stambeno zbrinjavanje. Mostar i Kakanj su, štaviše, ocijenjene kao opštine u kojima su građani i građanke romske nacionalnosti najugroženiji.

Nije bilo dokaza da loše žive

No, ako novac nisu dobili mostarski i kakanjski Romi, dobili su ga maglajski, iako prema svim podacima u Maglaju Roma skoro da i nema, javlja u srijedu Federalna televizija.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH nije prepoznalo probleme mostarskih i kakanjskih Roma, jer je, prema navodima iz ovog Ministarstva, nešto nedostajalo u dokumentaciji i nije bilo dovoljno „dokaza“ o lošim životnim uslovima Roma u Mostaru.

Falio je po svemu sudeći „jedan CD“, kako javlja Federalna televizija, da uvjeri činovnike u Ministarstvu da mostarski Romi zaista loše žive.

Kakvi su dokazi potrebni? (Foto: FTV)

Posrijedi građevinski lobi?


Bosna i Hercegovina je, kao članica Dekade Roma, i kao potpisnica većine pozitivnih međunarodnih pravnih akata o ljudskim pravima, svako malo postaje bjelodano da su Romi građani drugog reda. Četiri akcijska plana Dekade Roma trebala bi osigurati sve uslove za normalan život, za šta je osigurano oko 2 miliona konvertibilnih maraka, ali sve izgleda ne ide po planu.

Mostarski i kakanjski Romi su ogorčeni zbog ovakvih odluka federalnog ministarstva, a predstavnik mostarskih Roma, predsjednik Udruženja „Neretva“ Šemsi Supnaj smatra da se iza svega krije građevinski lobi.

„Niko nije pomogao Romima kada su bile poplave ovih dana. Niko se nije ni upitao da li im je potrebna pomoć“, kaže za Federalnu televiziju Supnaj.

„Favorizuje se neki akcioni plana i favorizuje se neka organizacija koja će aplicirati na projekte. Ne vidi se problem romske populacije, ne vidi se problem naroda, i ne traži se rješenje koje će donijeti rezultat“, dodaj Supnaj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak