Mostar: Vatrogasci blokirali saobraćaj u centru grada (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Mostar: Vatrogasci blokirali saobraćaj u centru grada (VIDEO)

Kao što je bilo i najavljeno, pripadnici mostarske Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ). Predvođeni svojim sindikatom, danas, tačno u 10 sati, blokirali su centralni gardski trg u Mostaru - Španski trg.

Razlog blokade bilo je njihovo nezadovoljstvo što već četvrti mjesec nisu primili plate, kao ni ostali budžetski korisnici Grada Mostara, a sve to zbog političkog neuspjeha i igara u Gradskom vijeću (GV) Mostara, koje do danas - preko devet mjeseci nakon izbora - nije izabralo novog gradonačelnika, a nije usvojilo ni budžet za 2009. godinu. Zbog toga su sve novčane transakcije sa gradskog budžeta blokirane.

„Četiri mjeseca smo bez plata, a gospoda vijećnici Gradskog vijeća (GV) otišli su na odmor, a nisu donijeli Buždet. Nemamo drugi načim da izvršimo pritisak na federalnu i kantonalnu Vladu, Ured visokog predstavnika (OHR), te GV već da izvršimo blokadu", izjavio je za RTM.ba zamjenik predsjednika Sindikata PVJ Azur Čomor.

„Nemamo novca za naftu, dolaze nam opomene za račune. Ovo je blokada opomene. Tražimo od OHR-a da interveniše da nam se isplate plate. To kako će OHR regulisati politiku u Mostaru to nas ne zanima", dodao je on.

„Imamo saznanje da su vijećnici GV otišli na „zasluženi" godišnji odmor. PVJ je projekat međunarodne zajednice, kojim su ujedinjeni vatrogasci Mostara i to je napravljeno dobro. Samo im zamjeram što su nas ostavili na cjedilu bez plata, i ovjerenih zdravstvenih knjižica", izjavio je za RTM.ba predsjednik Sindikata PVJ Milenko Zovko.

„Ako smo ugašeni administrativno, odnosno ako nemamo plata, u stanju smo PVJ i fizički ugasiti, i to tako što bi na jedno mjesto doveli sva vozila PVJ i uništili ih", kazao je Zovko.

Blokada, u kojoj su učestvovali i članovi Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi, dovela je do potpunog kolapsa saobraćaja u Mostaru i to na najvažnijoj raskrsnici u gradu, s koje se odvajaju saobraćajnice koje vode prema moru i prema sjeveru, ka Sarajevu.


http://www.youtube.com/watch?v=-8FZKRD9pQU


U slučaju da ovaj potez ne dovede do rezultata, odnosno do rješenja poptunog zastoja u GV-u Mostara, vatrogasci najavljuju još radikalnije mjere, među kojima je i blokada glavnog puta od Sarajeva ka moru - M 17.


http://www.youtube.com/watch?v=esv4tM7wYDA


Podršku PVJ dali su danas i državni službenici i namještenici Gradske uprave (GU) Mostara, koji su također bez plata već četiri mjeseca.

Podsjetimo, uposlenici GU su u petak uputili Otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH u koje traže da što hitnije riješi stanje u Mostaru.

„Još nemamo odgovora od OHR-a, nadam se da ćemo ga dobiti narednih dana. Ako ne dobijemo odgovor, za četvrtak je najavljena potpuna blokada rada GU Mostara", izjavio je za RTM.ba, član Sindiklane organizacije GU Emir Topuz.

PVJ za sutra je najavila novu blokadu i to sjevernog ulaza u Grad Mostar sa početkom u 10 sati.

rtm.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak