Mostar simbolično obilježio 11. juli: Neretvom zaplovio Cvijet Srebrenice

0
Radiosarajevo.ba

Danas odajemo počast svim nevino nastradalim žrtvama genocida u Srebrenici. Tim povodom su građani Mostara simbolično odali počast nizom programa.

Tim povodom je po prvi put rijekom Neretvom zaplovio Cvijet Srebrenice. 

I ove godine je organizovan i skok sa Starog mosta bez aplauza koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta.

Također, duž obale su postavljene zastave s ljiljanima. Građani su stajali okolo i pomolili se za sve žrtve koje su na najsvirepiji način ubijeni tokom jula 1995. godine.

AA: Počast građana Mostara

Podsjetimo, još sinoć je bacanjem cvijeća sa Mosta Hasana Brkića i projekcijom filma “Quo vadis, Aida“, na velikom platnu u Sportskom kompleksu “Sinovi Mahale“, odana počast žrtvama genocida.

AA: Počast građana Mostara

"Dan je žalosti i na ovaj način ga obilježavamo kao i svih 25 ranijih godina. To je najviše i najmanje što možemo uraditi. Osim skoka, naravno, simbolično je ka rijeci sa luka Starog mosta poletjelo i cvijeće kao simbol ljubavi. Nadamo se da se ono što se desilo u Srebrenici, nikada i nikome neće ponoviti“, rekao je glasnogovornik Kluba skakača Saša Oručević.

AA: Počast građana Mostara

Osim skoka sa Starog mosta, mladi skakači će u čast žrtvama Srebrenice izvesti skokove sa skakaonice Duradžik, dok je na platou ispod Starog mosta izveden Srebrenički inferno. Po prvi put rijekom Neretvom prošao je splav u obliku cvijeta Srebrenice koji su izradili mladi naselja Donja Mahala", izjavili su iz Kluba skakača.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak