Mostar: Protest studenata i zaposlenika Univerziteta

Radiosarajevo.ba

FOTOGALERIJA

Studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" i zaposlenici te ustanove započeli su proteste danas  u 12.05 sati ispred zgrade Vlade Hercegovačko Neretvansnog kantona. Uz skandiranje, zvukove sirene za uzbunjivanje, zviždanje i izvikivanje parola, studenti su izrazili, kako su kazali, ogorčenje prema odnosu koji vlasti Hercegovačko-neretvanskog Kantona iskazuju prema njima i samom Univerzitetu, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Mostarski studenti nalaze se, rekli su, među najzapostavljenijim u Federaciji BiH i vrijeme je da se to promijeni.

Oko 700 okupljenih studenata i zapolenika Univerziteta burno je pozdravilo čin predavanja pisma sa zahtjevima Vladi kantona. 

Zanimljivo je da danas niko od ministara iz Vlade HNK nije došao na posao, što su studenti preko megafona i objavili, a izazvalo je burno negodovanje i zvižduke demonstranata. Od vlade HNK traži se isplata tri miliona KM zaostalih dugovanja, preuzimanje osnivačkih prava nad Univerzitetom od strane HNK, te umanjenje plaća Vladi od deset posto i budžetskim korisnicima u kantonu od pet posto kako bi bila omogućena realizacija isplate zaostalih dugovanja Univerzitetu.

"Prije svega, tražimo dostojanstvo i minimum poštovanja prema studentima i uposlenicima Univerziteta 'Džemal Bijedić'", rekao je Srđan Gavrilović, predstavnik mostarskih sudenata koji se obratio današnjem skupu.

"Došlo je do konačnog buđenja studenata i studentske solidarnosti. Mi ćemo istrajati u svojim zahtjevima jer znamo da nam opet prijeti povećanje školarine koja je ionako enormno visoka i sramotna. Nećemo više dopustiti da studenti plaćaju ceh krize i nemogućnosti dogovora političara. Od tri miliona, plaćeno je samo 250.000 KM, što samo po sebi govori kakav je odnos prema studentima i Univerzitetu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak