Mostar: Pokušao postaviti TNT u stambenu zgradu

Radiosarajevo.ba
Mostar: Pokušao postaviti TNT u stambenu zgradu


Kadrovske promjene u mostarskoj policiji rezultirale su povećanjem sigurnosti i razrješenjem nekih od najtežih kaznenih djela na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare kantonalnog MUP-a na kojoj se govorilo o radu policije u protekloj godini.

Srećko Bošnjak, načelnik Sektora kriminalističke policije, potvrdio je hapšenje jedne osobe čiji identitet nije otkriven kod koje je pronađena razorna eksplozivna naprava s kilogram i po eksploziva TNT, koja je trebala biti postavljena u jednu stambenu zgradu u Mostaru.

U 2012. godini na području HNK-a broj kaznenih djela je za 1 posto manji u odnosu na godinu prije.  U odnosu na 2011. godinu registrovano je 77 saobraćajnih nesreća i tri smrtna slučaja manje. U 2012. došlo je do manjeg porasta prekršaja s 1296 na 1315 registrirana slučaja.

"Informacije o načinu organizacije i osobama upletenim u ovo kazneno djelo, kao i o meti napada, za sada ćemo zadržati za sebe jer je istraga u tijeku. Možemo samo reći da je eksploziv bio tolike razorne moći da bi u slučaju njegovog aktiviranja došlo do 'klecanja' zgrade na koju je planiran napada i do ugrožavanja imovine i života puno ljudi, jer je zgrada nastanjena", rekao je Bošnjak, ali nije precizirao o kojem se vremenskom periodu radilo.

Načelnik Policijske uprave Mostar Drženko Miletić, kako je javila novinska agencija Fena, izjavio je da su u novembru prošle godine, u saradnji sa Državnom graničnom službom BiH, uhapšeni državljani Crne Gore, koji se sumnjiče za tri oružane pljačke banaka u Mostaru od 2006. do 2012.




"Odlučili smo se na malo drugačiji rad jer nama nije u interesu da se reklamiramo već da kvalitetnije i sistematičnije riješimo ova kaznena djela. Ne želimo da nam ovi predmeti padaju na sudu, kao što su prije padali", kazao je Miletić, te najavio da će se policija u skoroj budućnosti fokusirati i na rješavanje kriminaliteta u perifernim dijelovima Mostar.

Direktor policije HNK Amir Begić rekao je kako je stanje sigurnosti na području kantona na zadovoljavajućoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak