Mostar: Nastavljeno suđenje Draganu Čoviću

Radiosarajevo.ba
Mostar: Nastavljeno suđenje Draganu Čoviću

Na Županijskom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dragan Čović i ostali za kazneno djelo zlouporabe ovlasti i položaja u procesu privatizaciju tvrtke mobilne telefonije "HT Eronet".

U dokaznom postupku danas je svjedočila Slavica Ančić, vještak financijske struke, koja je trebala utvrditi transakcije između HPT i bivšeg Federalnog ministarstva obrane te HPT-a i tvrtki "Croherc", "Alpina Comerc" i Hercegovina osiguranje" iz 1999. godine.

Ančić je ustvrdila kako su dugovanja i poslovni odnosi između HPT-a, Federalnog ministarstva i tri spomenute tvrtke postojale još od 1995. godine. Također je kazala da je HPT ugovorom o cesiji s gore spomenutim tvrtkama smanjila svoj udio u Eronetu od oko 4,5 milijuna maraka.

Suđenje se nastavlja 22. lipnja kada će materijalne dokaze izvoditi obrana optuženih, dok će u korist obrane optuženih Slavice Josipivić i Ivana Baćka svjedočiti Verenko Ćubala o okolnostima glasovanja Upravnoga odbora JP HPT-a d. o.o. Mostar 1999. godine.

Podsjećamo, Dragana Čovića, koji je 1999. bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar (današnji HT Mostar) te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića, Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice tvrtke mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili tvrtkama "Croherc", "Alpina Komerc" i "Hercegovina osiguranje", kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol milijuna maraka u Eronetu. U međuvremenu je Vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u Eronetu na tri privatne tvrtke te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim tvrtkama isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak