Moore: Učenici su protiv podjela u Jajcu, rješenje problema nije nova škola

Fena
Moore: Učenici su protiv podjela u Jajcu, rješenje problema nije nova škola
Koncept "dvije škole pod jednim krovom" krši i međunarodno poštovane standarde i odluke bh. sudova, te predstavlja prepreku društvenom i ekonomskom razvoju BiH.

Poručio je to šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore u pismu koje je uputio premijeru i ministrici obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahiru Lendi i Katici Čerkez.

Moore je uputio apel premijeru i ministrici da, umjesto rasipanja oskudnih županijskih resursa i riskiranja kredibiliteta i ugleda SBŽ-a, ne poduzimaju nikakve političke, administrativne ili financijske odluke koje dopuštaju ili pružaju potporu osnivanju ili funkcioniranju nove škole u Jajcu.

"Imate na raspolaganju mnogo bolje načine traženja rješenja, kao što su konkretni razgovori unutar vaše koalicije, uključujući tu razgovore o inicijativi Bolja škola, koje je sugerirao i načelnik Općine Jajce", naveo je u pismu Moore, ukazujući na napore na ujedinjenju škola, uštedi resursa i podizanju kvaliteta obrazovanja.

Moore je istaknuo da otvaranje nove srednje škole u Jajcu nije rješenje, iako "nema sumnje da postoje opravdane frustracije, uz iskazano protivljenje nekih članova lokalne zajednice na sadržaj nastavnog plana i programa, te na simbole na svjedodžbama".

"Osnivanje i rad nove škole ustvari predstavlja kreiranje prvog novog slučaja 'dvije škole pod jednim krovom' u proteklih 15 godina, što nije rješenje niti prihvatljiva opcija. Osim što se tome može uputiti zamjerka na moralnoj i pravnoj osnovi, time bi se direktno usprotivilo željama učenika, koji su hrabro i elokventno podigli glas protiv podjela i segregacije",  navedeno je u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak