Moore se sastao sa predstavnicima stranka

Radiosarajevo.ba
Moore se sastao sa predstavnicima stranka

Moore se sastao sa Hadžićem, Genjcom, Ljubićem i Lozančićem
Kancelarija visokog predstavnika u BiH OHR počela je danas konsultacije sa SDA, SDP-om BiH, HDZ-om i HDZ-om 1990, radi podrške formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore sastao se danas sa visokim stranačkim funkcionerima SDA Halidom Genjcom, SDP-a Damirom Hadžićem, HDZ-a 1990 Damirom Ljubićem i HDZ-a BiH Nikom Lozančićem.

Nakon razgovora, niko iz OHR-a, niti od prisutnih stranačkih zvaničnika nije želio da daje izjave za medije, poštujući raniji dogovor da se početak konsultacija stranaka iz FBiH sa OHR-om vodi iza zatvorenih vrata.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar u izjavi Srni nije želio da precizira bilo šta u vezi današnjeg sastanka u Sarajevu, pojasnivši da je jučer dogovoreno da će prvi zamjenik visokog predstavnika voditi konsultacije daleko od očiju javnosti.

"Svi su pristali na takav način rada", rekao je Vegar.

Lideri HDZ BiH Dragan Čović, SDP BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ 1990 Božo Ljubić i SDA Sulejman Tihić u jučerašnjim odvojenim sastancima u OHR-u pristali su da učestvuju u konsultacijama sa OHR-om čiji je cilj pomoć strankama da izađu iz političkog ćorsokaka u FBiH, saopšteno je iz OHR-a.

Konsultacije sa političkim strankama o formiranju vlasti u FBiH počinju nakon što su SAD i EU zajedničkom izjavom zatražile njegovu medijaciju zbog petomjesečnog neuspostavljanja vlasti.

Planirane konsultacije biće zasnovane na razgovorima koje je visoki predstavnik imao sa stranačkim liderima u periodu nakon izbora.

U razgovorima sa stranačkim predstavnicima u početnoj fazi neće učestvovati i lideri stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak