Moonov oproštajni govor: Građani su umorni od političke elite

Radiosarajevo.ba

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Patrick S Moon uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine. Kako je najavio danas, na predavanju u Centru za nove inicijative, odlazi već za nekoliko sedmica; ovdje je, inače, već tri godine.

Danas je, u svom oproštajnom govoru koji je održan u organizaciji navedenog Centra, poručio kako je ovo za njega prilika da iskaže svoj osvrt o ovoj zemlji i vremenu koje dolazi. Ponovio je kako region napreduje, a BiH sve više zaostaje. No, američki ambasador vjeruje da naša zemlja, ne samo da može stići zemlje regije, već ih i prestići. „Vjerujem kako ova država može zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi kao punopravnoj članici Evropske unije i NATO-a“.

„BiH je suverena zemlja te svaki pokušaj osporavanja njene održivosti nanosi štetu svakom pojedincu u svakoj opštini diljem države“.

Uočio je, kaže Moon, i tendenciju bh. političara koji vole održavati status kvo. Njihovo deklarativno opredijeljenje za EU i NATO, dodao je ambasador, ostalo je upravo to – deklarativno, dok su se njihovi potezi kretali u sasvim drugom pravcu. Uputio je Moon oštru kritiku bh. politici, istakavši kako zbog sitnih političkih interesa, te inata, naša zemlja gubi miliona eura.

Vrijeme je da političari ostvare rezultate koje nisu ispunili, a davno su ih obećali. Građani ne žele da nekoga drže kao taoca ili da prijete bilo kojem članu Parlamenta ili vladinim zvaničnicima ili da natjeraju ovu ili onu grupu na poslušnost. Ne, oni se okupljaju na miran i odgovoran način da bi zahtijevali svoja prava - da političari rade posao za koji su izabrani da ga rade“, kazao je Moon.

Također je kazao kako su demonstracije potvrdile da su građani frustrirani statusom kvo i umorni od ponašanja političke elite kojoj su važnije privilegije koje dolaze uz poziciju nego budućnost BiH, od cinizma i upotrebe „etničkih džokera“ kako bi se umanjila svaka mogućnost postizanja kompromisa, od zvaničnika koji primaju puno više plate od prosječnog građanina ove zemolje...

Govoreći o promjenama Ustava, on je istakao da je "postalo jasno da će biti potrebno napraviti više promjena Ustava, kako se BiH bude približavala svom članstvu u EU".

„Jednostavno rečeno, umorni su od političara koji ne rade svoj posao. Kada su se širom zemlje građani okupili da skrenu pažnju na svoje nezadovoljstvo, njihovi zahtjevi su možda bili različiti, ali je poruka bila ista - vrijeme je da političari koriguju svoje ponašanje na političkoj sceni.“

Podvukao je to da poreska politika ne može biti bošnjačka, niti stvaranje radnih mjesta može biti 'hrvatsko', ili razvoj poljoprivrede 'srpski'. Preporučio je lokalnim političarima da u predizbornoj kampanji pričaju više o konkretnim stvarima, a da manje koriste banalne slogane i nacionalističku retoriku koja je isuviše prisutna u bh. političkom diskursu.

Međutim, kako je zaključio, uvjeren je da BiH, uprkos izazovima, ima svijetlu budućnost u čemu će joj pomoći „SAD i cijeli demokratski svijet“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak