Moon: 'Odluka Sejdić - Finci mora biti prioritet političarima'

Radiosarajevo.ba
Moon: 'Odluka Sejdić - Finci mora biti prioritet političarima'


Sjedinjenje američke države spremne su pomoći Bosni i Hercegovini da riješi otvorena pitanja, među kojima je i odluka o provođenju presude u predmetu Sejdić - Finci, kazao je američki ambasador u BiH Patrick Monn.

U obraćanju novinarima u Banjoj Luci, Moon je ocijenio da provedba presude Sejdić - Finci zaslužuje značajnu pažnju političkih lidera, te ponovio raniji stav SAD da je "razočaravajuće da ni nakon tri godine političari nisu postigli rješenje."  Istakao je da bi to trebao biti vrhunski prioritet za sve političare, javio je dopisnik agencije Anadolija. 

"Budućnost ove zemlje zasniva se na članstvu u EU i NATO savezu i to su jedini putevi koje treba slijediti, jer će se samo tako osigurati veći napredak i stepen demokratije, bolji obrazovni sistem. Ako je to važno drugim zemljama u regionu, onda mislim da mora biti važno i političarima u BiH", podvukao je ambasador SAD-a. 

Ambasador Moon iz Banja Luke uputio je čestitku političkim liderima iz Beograda i Prištine na dogovoru o sporazumu o principima koji reguliraju normalizaciju odnosa, a koji je postignut u dijalogu o Kosovu u Bruxellesu.

„To je osnova za obje zemlje da idu dalje u smislu ostvarivanja svojih težnji ka Evropskoj uniji", istakao je Moon. 

Američki ambasador danas se u Banjaluci susreo i s predstavnicima interetničkog kampa omladinskih pozorišta, koji je podržala Ambasada SAD-a, te Transwork E-Biz centra, kojeg je podržao USAID. 

Tokom poslijepodneva planirani su sastanci i s premijerkom RS Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem , te liderom Demokratske partije Draganom Čavićem.Odluka ambasadora SAD da se ne sastane s predsjednikom RS Miloradom Dodikom naišla je različite komentare među političarima RS.

Radojičić je istakao da ne primjećuje "da je došlo do nekakvih bitnih promjena u odnosima ambasadora Moona prema predsjedniku RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku“.

„Ja sa njim danas imam uobičajen sastanak, kojem treba prići bez frustracija i na kojem će se otvarati o mnogo otvorenih pitanja“, kazao je Radojičić.

Na drugoj strani, potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić u izjavi za agenciju Anadolija istakao je da je "nacionalistička retorika kojoj Dodik pribjegava očito i dovela do zaokreta odnosa ambasadora SAD-a prema njemu“.

„Ovo ne pokazuje odnos ambasade SAD-a prema instituciji predsjednika RS-a nego prema Dodiku lično“, podvukao je Đerić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak