Monitoring tim: Puno obaveza koje BiH treba ispuniti

Radiosarajevo.ba
Monitoring tim: Puno obaveza koje BiH treba ispuniti

Postoji puno obaveza koje BiH još nije ispunila, ali je činjenica da je Parlamentarna skupština BiH usvojila niz zakona koji su uslov za evropske integracije, rečeno je na današnjem sastanku članova Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa Monitoring timom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Član Monitoring tima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Kimo Sasi istakao je da od 2006. godine, kada su propali pregovori o ustavnim promjenama, mnoge stvari u BiH stoje na mjestu i da još postoji OHR zato što demokratske procese ne predvode domaći ljudi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Beriz Belkić naglasio je da postoji konsenzus da proces ustavnih promjena treba voditi u parlamentu, uz uvažavanje principa transparentnosti i informisanja građana, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

On je napomenuo da je u Parlamentarna skupština BiH već formirana Radna grupa koja bi trebala voditi proces ustavnih promjena.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Milorad Živković istakao je kako bi prije bilo kakve promjene Ustava BiH, trebalo promijeniti Ustav Federacije BiH i da u Republici Srpskoj postoji konsenzus da nema pregovora oko entitetskog glasanja.

"Smatramo da je entitetsko glasanje brana za mogućnost majorizacije u BiH", rekao je Živković.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Ilija Filipović ocijenio je da se pred Parlamentarnom skupštinom BiH ne nalazi nijedan zakon i obaveza koja nije izvršena, navodi se u saopštenju.

rtrs/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak