Momčilo Perišić na slobodi!

Radiosarajevo.ba
Momčilo Perišić na slobodi!

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je, konačnom presudom, Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Vijeće, kojim rukovodi sudija Theodor Meron, poništilo je presudu kojom je ovaj bio osuđen na 27 godina zatvora. Na ovaj način anulirana je odgovornost Perišića za zločine koje su pripadnici JNA počinili u Sarajevu i Srebrenici, ali i za granatiranje Zagreba.

Naređeno je da Perišić odmah bude pušten na slobodu.

Kako su objasnili, nije (van svake razumne sumnje) dokazano da je Perišićeva podrška bila usmjerena da se pomogne u zločinima koje je počinila Vojska RS u Sarajevu i Srebrenici. Poručeno je i kako politika Vrhovnog savjeta jugoslovenske odbrane, koju su vodili lideri i koja je kreirana kako bi se pomoglo Vojsci RS, nije 'kreirana kako bi se potpomogli zločini'.

Perišić je, prvostepenom presudom, osuđen na 27 godina zatvora, a Prvostepeno vijeće odluku je donijelo preglasavanjem – i tada je predsjednik Vijeća Bakone Moloto smatrao da Perišić nije kriv. Meron je, inače, oslobodio hrvatske generale među kojima je bio Ante Gotovina.

Srbija, opet, nikada nije, podsjetimo i to, pokazala bilo kakav interes za procesuiranje nekadašnjeg čelnika Generalštaba.

Perišić je, prethodno, odbio biti svjedok u procesu koji se vodio protiv Slobodana Miloševića, što bi ga oslobodilo od krivičnog gonjenja. Nije prihvatio ni to da prizna svoju krivicu i vezu jugoslovenske vojske sa zločinima u našoj zemlji, čime bi također izbjegao status optuženog.

Haagu se predao dobrovoljno, 2005, suđenje je počelo tri godine kasnije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak