Momčilo Krajišnik stigao na Pale

Radiosarajevo.ba

19.40 Momčilo Krajišnik je nešto iza 19.30 sati stigao je helikopterom Helikopterskog saveza RS na gradski stadion na Palama gdje mu je Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS), čiji bio funkcioner, priredio svečani doček, javlja agencija Anadolija. 

Na svečanom dočeku okupilo se više hiljada osoba iz svih dijelova bh. entiteta RS. Kajišnika, koji se u BiH vraća nakon više od 13 godina, dočekali su Srbi sa Pala, iz Sokoca, Bileće, Višegrada, Foče, Šekovića, Trebinja, Istočnog Sarajeva...

Kako izvještavaju reporteri AA, helikopter je nadletio nad okupljenom masom, a Krajišnik je prisutnima mahao iz letjelice.

Okupljeni poštovaoci frenetično su pozdravili haškog osuđenika.

Kako javlja Anadolija, uz srpske trobojke, četničku ikonografiju i uzdignuta tri prsta, prisutni na dočeku Krajišnika na Palama nose transparente: ''Krajišnik - sin srpskog naroda'', ''Stop haškom teroru'', ''Dobrodošao'', ''Radojičiću, stigla ti je zamjena''... Na samom ulazu na Pale stoji napis: ''Dobrodošao, predsjedniče''.

19.10 Portal Pale Live piše da se okupljenih oko 3.000 ljudi "vesele, "srbuju" uz srpske tradicionalne pjesme".

18.30 Lokalni portal Pale Live također izvještava da su na Palama već prisutne "na desetine automobila sa srpskim zastavama" koji uz zvuke sirena proslavljaju dolazak Krajišnika. Isti medij piše da su na Pale stigli i autobusi sa građanima iz drugih krajeva zemlje, te da je na trgu oko hiljadu ljudi.

18.00 Kako javlja agencija Anadolija, Krajišnik je oko 17.50 sati stigao na beogradski aerodrom Nikola Tesla, odakle je odmah krenuo za Banjaluku. Niko od zvaničnika iz Srbije nije ga dočekao na aerodromu.

Dobrodošao, predsjedniče!

17.55 Anadolija javlja da se više stotina osoba okupilo se već u centru Pala na šetalištu Promenada kako bi pozdravili prijevremeno puštanje Krajišnika na slobodu.

Među onima koji su došli pozdraviti Krajišnika su i bivši predsjednik Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica i drugi.

Na samom ulazu na Pale stoji napis: ''Dobrodošao predsjedniče''.

Podsjećamo, Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Nekadašnji predsjednik Skupštine RS-a i srpski član Predsjedništva BiH osuđen je zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Krajišnik bude pušten na slobodu navodeći da je pokazao spremnost na rehabilitaciju.

"Krajišnik prihvata presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva s područja RS-a. Također, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH" navodi se u odluci predsjednika Haškog tribunala.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak