Moguće povlačenje SNSD-a iz Internacionale

Radiosarajevo.ba
Moguće povlačenje SNSD-a iz Internacionale

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će predložiti organima stranke da se SNSD povuče iz Socijalističke internacionale ukoliko postoji odluka o suspenziji.

Dodik je pojasnio da nema smisla da se zloupotrebljava velika multinacionalna i multipolitička organizacija stavljajući se u funkciju jedne političke partije, a sve "da bi se vršio pritisak na SNSD da mora po svaku cijenu sa SDP-om".

"Ovo je najbolji mogući način da nikada ništa sa SDP-om ne uradimo", rekao je Dodik sinoć novinarima u Sarajevu, dodajući da o svemu još nema nikakvog zvaničnog obavještenja od Socijalističke internacionale.

On je naglasio da SDP od prvog momenta uključenja u Socijalističku internacionalu pokušava da ospori članstvo SNSD-a u ovoj organizaciji.

"To pokušavaju raznim prijavama i tvrdnjama da kršimo kodeks, odnosno da smo u prethodnom mandatu ušli u vlast sa ekstremno desnom partijom SDA. Pridodali su priču o mom dočeku Biljane Plavšić, a naveli su i da ne želimo dogovor o formiranju vlasti sa SDP-om, tako da su učinili sve da diskredituju SNSD", rekao je Dodik nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Tomasom Kantrimenom.

Dodik je pojasnio da kontakti SNSD-a sa Jedinstvenom Rusijom nemaju nikave veze sa odnosom SNSD-a i Socijalističke internacionale. On je dodao da je ranije planirano da SNSD i Jedinstvena Rusija naprave sporazum o usaglašenom djelovanju na određenim zajedničkim pitanjima.

Odluka o suspenziji SNSD iz Socijalističke internacionale odgođena je za septembar zbog velikog protivljenja Demokratske stranke, koju su na Skupštini u Atini predstavljali Boris Tadić i Vuk Jeremić, prenijeli su juče beogradski mediji.

"Reagovali smo na pokušaj da se Dodikova stranka isključi. Napad je bio neprincipijelan, s obzirom na to da je predvođen onima koji upravo ovog trenutka rade ono za šta optužuju Dodikovu stranku", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je da će konačna odluka u vezi sa suspenzijom biti donesena u septembru.

Mediji su bili prethodno objavili da je Vijeće Socijalističke internacionale u Atini 2. jula, na osnovu preporuke Etičkog komiteta, suspendovalo SNSD iz te organizacije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak