Moguć dogovor o presudi iz slučaja Sejdić i Finci

Radiosarajevo.ba
Moguć dogovor o presudi iz slučaja Sejdić i Finci

Do kraja ovog mjeseca šest vladajućih partija planira održati sastanak na kojem je moguć konačan dogovor o implementaciji presude iz slučaja Sejdić-Finci. Šestorica lidera namjeravaju ostvariti kakav-takav rezultat, kako bi Evropu ubijedili da nam dodijeli status kandidata na narednom, junskom samitu Evropske unije.

Prema pisanju današnjih Nezavisnih, čelnik stranke HDZ 1990 i jedan od lidera šestorke Božo Ljubić je potvrdio da je sastanak u pripremi, a desit će se u organizaciji HDZBiH nakon što političari usaglase termin. Ljubić je otkrio kako postoji spremnost svih da pitanje slučaja "Sejdić i Finci" bude riješeno, ne samo lagano pitanje delegata u Domu naroda, već mnogo spornije i teže pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

Banjalučki zaključak

Implementacija presude "Sejdić i Finci" najvažniji je uslov za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, koji je neophodan da bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Kako bi implementirala presudu, BiH je formirala zajedničku ad hoc komisiju u Parlamentarnu BiH, koja još nije uspjela predložiti amandmane na koji način riješiti biranje članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda BiH, a da to bude u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima

„Ono što smo na posljednjem sastanku u Banjaluci zaključili je da, ako ćemo riješiti presudu ("Sejdić i Finci"), a očito je da svi to želimo, onda ćemo riješiti sve skupa. Zaključili smo da nema smisla parcijalno ovo rješavati, a to je i zahtjev Vijeća Evrope", rekao je Ljubić i nastavio:

"Imam redovitu komunikaciju sa gospodinom (Draganom) Čovićem (predsjednikom HDZ BiH) i predsjednikom SDA (Sulejmanom Tihićem). Planiram do kraja mjeseca razgovore sa još nekima, a isto tako znam da ostale stranke međusobno razgovaraju i razne opcije se razmatraju."

Mary Ann Hennesey, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u BiH otkrila je da naredne sedmice, na zasjedanje Skupštine Vijeća Evrope ide Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, kao i delegacija BiH, te da se očekuje da daju informaciju šta se preduzima u vezi s implementacijom presude.

'Bilo bi dobro da bude...'

"Lagumdžija će održati govor na plenarnoj sjednici. Mislim da će mu tamo postavljati razna pitanja i vidjećemo šta će biti", rekla je ona i dodala da 7. i 8. maja generalni sekretar Vijeća Evrope dolazi u BiH i „bilo bi dobro da bude nekih rezultata, mada podsjećam da se radi o obavezama koje je BiH trebalo da ispuni još prije dvije godine."

Ako je suditi prema nekoliko zadnjih sastanaka lidera šestroke, postoji razlog za optimizam. Naime, na sastanku prije mjesec dana u Banjaluci lideri su dogovorili rješenje pitanja vojne imovine, koja je višegodišnja prepreka; na sastanku u Sarajevu, krajem decembra, lideri su dogovorili formiranje Vijeća ministara BiH, te su usaglasili tekstove zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, podsjetile su Nezavisne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak