Moglo bi biti problema u komunikaciji s Vladom FBiH

Radiosarajevo.ba
Moglo bi biti problema u komunikaciji s Vladom FBiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić tvrdi da će biti problema u „operativnoj komunikaciji“ vlasti RS-a i Federacije BiH, jer je visoki predstavnik Valentin Inzko intenvenirao kod izbora novih federalnih vlasti.

Radojičić je ovo rekao obrazlažući razloge zašto su većinom glasova sinoć poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili i zaključaka u kojem NSRS „smatra da je visoki predstavnik, dajući nalog o suspendiranju odluke CIK-a o izborima organa vlasti u Federaciji BiH, prekršio zakone i time učinio organe vlasti u FBiH nelegalnim“.

„Nije dato domaćim institucijama pravo i prilika da se izjasne, jer znamo da se po žalbenom postupku Ustavni sud FBiH trebao da izjasni i da odluka CIK-a postane pravosnažna. Visoki predstavnik praktično nije dozvolio izjašnjenje drugostepenom organu, čime je postupak privremeno, neodređeno, trajno, zaustavio i na neki način nametnuo legalnost tih struktura vlasti u FBiH“, rekao Radojičić.

Stoga smatra da će „nesumnjivo“ biti problema u „operativnoj kominikaciju dvaju entiteta s obzirom na takav način i karaketer FBiH“.

"Na višem političkom nivou biće veoma teška saradnja RS sa ovakvim karakterom Vlade FBiH, ali je to na nivou administracija i službi koje se ne mijenjaju, tekuće, dnevno i neophodno", rekao je Radojičić danas novinarima u Banjoj Luci.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak