'Mnogi bi za nerad htjeli dobivati po 5.000 KM'

Radiosarajevo.ba
'Mnogi bi za nerad htjeli dobivati po 5.000 KM'


Iznenadio nas je negativan stav o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, koji je iskazao glavni federalni tužilac Zdravko Knežević, kazao je za današnji "Dnevni avaz" federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

Podsjetimo, u Tužiteljstvu FBiH izrazili su protivljenje osnivanju posebnog odjela.

"Osim evidentne notorne činjenice da se Federalno tužiteljstvo ne želi baviti svojim poslom, a što je vidljivo iz rezultata njihovog rada i broja provedenih istraga, znakoviti su i drugi pokazatelji njihove apsolutne neefikasnosti", smatra Mikulić.

Naime, kako navodi, u protekle dvije godine samo je jedan slučaj primanja mita u cijeloj Federaciji kulminirao zatvorskom kaznom.

Federalno tužiteljstvo i pored zakonom propisane nadležnosti, ističe, nije provelo nijednu istragu o izvršenom kaznenom djelu, pravdajući to nejasnom zakonskom regulativom.

Ministar Mikulić naglašava da ga zabrinjava stav Tužiteljstva FBiH, budući da je BiH među vodećim zemljama u svijetu po korupciji.

"Oni koji su jedini nadležni za procesuiranje ovih djela i za stanje kriminaliteta usuđuju se kritizirati sve poduzete aktivnosti Vlade FBiH usmjerene ka pokretanju ove problematike s mrtve tačke, na koju su nas upravo oni doveli. Mnogi bi voljeli za nerad primati mjesečno pet i više hiljada KM, a ništa ne poduzimati i raditi to dok godi im se može", istakao je Mikulić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak