MMF u posjeti BiH

Radiosarajevo.ba
MMF u posjeti BiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina, sa suradnicima, danas su se susreli s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa šefom Misije ove finansijske organizacije Ronom van Roodenom, javlja Fena.

Inače, Misija u Bosni i Hercegovini boravi radi petog redovitog pregleda po 4.  stand-by aranžmanu.

Upućujući Vladi FBiH čestitke na uspješnom 4. pregledu što ga je prihvatio Upravni odbor MMF-a, Van Rooden je ukazao na potrebu da proračuni Bosne i Hercegovine i oba entiteta za 2014. godinu budu usvojeni početkom prosinca, kako bi s tom činjenicom bio upoznat Upravni odbor MMF-a na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici krajem tog mjeseca.

Ukazano je i na to da je ovo prvi put nakon rata da je proračun za sljedeću godinu upućen Parlamentu FBiH na izjašnjenje više od mjesec dana prije roka za njegovo donošenje.

Federalni premijer je kazao da je Nacrt proračuna FBiH za 2014. godinu upućen u parlamentarnu proceduru, te da bi se o njemu Zastupnički dom trebao izjasniti 21. novembra, umjesto, kako je ranije obećano, 12. i 13. novembra ove godine.

Nikšić je izrazio nadu da će, unatoč tome, parlamentarci, svjesni značaja donošenja proračuna, na vrijeme usvojiti Nacrt, te potom i Prijedlog proračuna.

Također, premijer FBiH upoznao je goste i s činjenicom da je Vlada u parlamentarnu proceduru, u formi nacrta ili prijedloga, uputila dva seta od ukupno osam zakona čiji je zajednički cilj, s jedne strane, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, te, s druge, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Provedbi ova dva strategijska opredjeljenja Vlade FBiH će, istaknuo je ministar Krajina, doprinijeti i Strategijski plan reforme Porezne uprave, također usvojen na sjednici Vlade.

Očekuje se i da se Zastupnički dom na sljedećoj sjednici izjasni i o još jednom strategijski bitnom dokumentu - reformi mirovinsko-invalidskog sustava u Federaciji BiH.

Članovi izaslanstva MMF-a pohvalili su ove aktivnosti Vlade FBiH.

Tijekom današnjeg susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je, uz ostalo, i o mogućnosti ekstenzije stand-by aranžmana.

„U prilično turbulentnoj političkoj situaciji uspjeli smo izvršavati zadatke preuzete stand-by aranžmanom, a nadam se da će tako biti i ubuduće“ kazao je premijer Nikšić, ujedno izrazivši zahvalnost stručnjacima MMF-a na dosadašnjoj iznimno dobroj suradnji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U okviru nastavka saradnje BiH i MMF-a o stand-by aranžmanu, delegacija MMF-a predvođena šefom misije Ronom Van Rodenomom sastala se danas i sa Vjekoslavom Bevandom, a sastanak je bio zatvoren za medije.

Ranije danas održan je sastanak i sa ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak