MMF nije odobrio kredit Federaciji

Radiosarajevo.ba
MMF nije odobrio kredit Federaciji

FBiH nije ispunila zahtjeve iz pisma namjere za zaključenje stand-by aranžmana s MMF-om. Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić izjavio je da je RS ispunila sve uvjete za zaključenje stand-by aranžmana sa MMF-om.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je da je znao da FBiH nije ispunila zahtjeve iz pisma namjere za zaključenje stand-by aranžmana sa MMF-om i da mu je žao zbog toga.

Riječ je o boračkoj populaciji koja se izborila da se skine iz ovog paketa prilagođavanja i to je veliki problem. To je neprihvatljivo i Vlada FBiH će se morati pozabaviti tim pitanjem te poslati jasan signal da moraju biti preduzete određene reforme u smislu smanjenja davanja toj populaciji, naglasio je Vrankić.

Vrankić je, nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a u Beču, kojem su prisustvovali i entitetski ministri finansija Aleksandar Džombić i Vjekoslav Bevanda, te imenovani kandidat za federalnog premijera Mustafa Mujezinović, naglasio da je Svjetska banka, svojima analizama, utvrdila da je samo 17% te populacije u poziciji siromaštva, a više od 20% su bogati.

On je rekao da je na sastanku sa predstavnicima šest velikih banaka koje djeluju u BiH naglašeno da će one nastaviti plasirati svoja sredstva u privredu BiH onako kako su ih plasirale i u 2008. godini tako da neće doći do smanjenja kapitala u BiH.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je ranije da bi nepotpisivanje ugovora s MMF-om značilo finansijski slom za FBiH, koja bi do kraja oktobra ostala bez sredstava u budžetu.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak