Mljekari FBiH blokiraju carinske prijelaze prema Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Mljekari FBiH blokiraju carinske prijelaze prema Hrvatskoj

Proizvođači mlijeka iz Federacije BiH poručili su da će u slučaju prestanka otkupa mlijeka i kašnjenja poticaja za poljoprivrednike blokirati carinske terminale, ali ne i granične prijelaze prema Hrvatskoj. 

"Ako dođemo u situaciju da mljekare prestanu plaćati otkup mlijeka na vrijeme, nećemo blokirati granične prijelaze, nego ćemo blokirati carinske terminale", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Federaciji BiH Mehmed Nikšić.

"Mi im dajemo još jednu priliku, jer nam tvrde da neće prestati otkup", poručio je on.

Problem s otkupom mlijeka i mliječnih proizvoda nastupio jer Bosna i Hercegovina nije ispunila uvjete za plasman ovih proizvoda u Evropsku uniju, čiji je član Hrvatska postala prije tri dana.  

Proizvođači mlijeka sazvali su konferenciju za novinare kako bi se požalili na otkup mlijeka i na činjenicu da mljekari moraju "iznuđivati" isplatu vladinog finansijskog poticaja za poljoprivredu iz prošle godine.

"U prošloj godini je napravljen neopravdani dug od 16,5 miliona za biljnu i animalnu proizvodnju. Do tog duga nije trebalo doći, jer mi tvrdimo da smo imali dovoljno novca da sredstva nisu otišla u drugom smjeru”, pojasnio je Nikšić.

"Vlada i ministar osobno očekuju da im proizvođači aplaudiraju što su im 4. jula uplatili 60 posto duga iz prošle godine. Kroz izvještaj iz trezora niko ne može doći do saznanja ko je i zašto dobio novac. Napravljen je koktel za sve proizvodnje. Činjenica je da su neki ljudi dobili novac za mlijeko, a neki nisu. Niko nema prave podatke kome je šta plaćeno", naglasio je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Federaciji BiH.

Mljekari su se požalili da kompletna država ide u bankrot, a da proizvođači prolaze kroz izuzetno dramatične prilike.

Medijima su se danas obratili i predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo, član Seljačkog saveza FBiH Dobroslav Bukmir, kao i predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca FBiH Dževad Kovač.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak