Mladićeva odbrana traži odgađanje suđenja

Radiosarajevo.ba
Mladićeva odbrana traži odgađanje suđenja

Odbrana Ratka Mladića zatražila je u ponedjeljak, pred početak ispitivanja prvog svjedoka tužilaštva, da Haški tribunal hitno odgodi postupak za šest mjeseci. 
 
Odbrana je, kao obrazloženje u hitnom podnesku, navela da bi nedavne "drastične" promjene pravila iznošenja dokaza tužilaštva mogle da naruše Mladićevo pravo na pravično suđenje jer idu na štetu odbrane, kojoj se sada potrebno mnogo više vremena da se pripremi. 
 
Takva promjena je "bez presedana u istoriji Tribunala i prijeti da nanese težak udarac integritetu suđenja", navedeno je u podnesku, prenosi Tanjug. 
 
Sudsko vijeće je, kako smatra Mladićeva odbrana, očigledno podleglo pritiscima Tužilaštva na štetu odbrane i pravičnosti samog postupka. 
 
Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 13 sati, a prvi svjedok bi trebalo da bude Elvedin Pašić, koji je u novembru 1992. godine preživio pogubljenje oko 150 osoba u selu Grabovica, u opštini Kotor Varoš. 
 
Predviđeno je da pretresi traju do 20. jula, poslije čega će uslijediti tronedjeljna ljetnja sudska pauza. 
 
Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen je pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 
 
Uhapšen je 26. maja 2011. godine i izručen Tribunalu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. maja ove godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak