Mladić u bolnici, suđenje sljedeće sedmice

Radiosarajevo.ba
Mladić u bolnici, suđenje sljedeće sedmice

Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nije jutros nastavljeno pred tribunalom u Haagu, jer je optuženi zadržan u bolnici, gdje je prebačen u četvrtak prijepodne nakon što mu je pozlilo u sudnici. Pretresno vijeće, nastavak procesa zakazalo je za ponedjeljak, 16. jula. 
 
Na kratkom zasjedanju, predsjedavajući sudija Alphons Orie rekao je da je Vijeće obaviješteno da je neophodno da Mladić u bolnici ostane 24 sata radi daljih pretraga. On je dodao da je Vijeće dobilo izvještaj o Mladićevom zdravstvenom stanju, ali je on povjerljiv. Nove informacije, sudije će dobiti u petak poslijepodne, na osnovu čega će odrediti nastavak procesa. 
 
Mladićev branilac Branko Lukić rekao je novinarima da se nada da će suđenje biti nastavljeno u ponedjeljak. On je naglasio da su rezultati isptivanja u bolnici pokazali da Mladić nije ponovo doživio moždani udar i da mu je vjerovatno pozlilo zbog visokog krvnog pritiska ili povišenog nivoa šećera u krvi. 
 
- Budući da je Mladić ranije imao tri moždana udara, a juče u sudnici nije mogao da pokrene desnu nogu i ruku, posumnjali smo da je ponovo doživeo moždani udar. Dva skeniranja njegovog mozga, koja su obavljena u bolnici, pokazala su, kako nam je rečeno, da je sve u redu i da nema novih patoloških promena na njegovom mozgu. Sada mislimo da je uzrok ili povišeni nivo šećera u krvi ili visok krvni pritisak, rekao je Lukić. 
 
On je najavio i da će odbrana zatražiti da se suđenje ne odvija svih pet radnih dana u nedjelji, zato što se pokazalo da je to previše za Mladića, što su, kako je kazao, utvrdili i ljekari. 
 
- I medicinsko osoblje je preporučilo da on ima više vremena za odmor. Mi mislimo da i odbrana mora imati manje radnih dana. Petodnevna radna nedelja je previše za Mladića, zato što to nije samo sedenje i slušanje, nego je i stres koji očigledno ima uticaj na njega, kazao je Lukić.
 
Suđenje je u četvrtak bilo prekinuto poslije sat vremena, kada se šezdesetdevetogodišnji Mladić požalio da se ne osjeća dobro. 
 
BIRN-u je kasnije iz Mladićevog tima za Odbranu rečeno da je optuženom u sudnici izmjeren povišen krvni pritisak, koji je dostizao 190 sa 80. 
 
Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje „plavih šljemova“ UN za taoce, u periodu od 1992 do 1995. godine, podsjeća BIRN- Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak