Mladić traži prekid suđenja zbog psihičkog zdravlja

Radiosarajevo.ba
Mladić traži prekid suđenja zbog psihičkog zdravlja

Odbrana generala Ratka Mladićatraži od Haškog tribunala da prekine postupak dok ljekari ne utvrde da li je sposoban da prati suđenja, saznaju Novosti, prenosi B92.

Konačan odgovor mogao bi da bude poznat u februaru kada bi Mladića trebao pregledati tim vještaka iz Rusije. Naime, sumnja da ratni komadnat VRS koji je 15 godina odolijevao svim svjetskim potjeramaima psihičkih problema, postala je vidljiva ubrzo nakon njegovog izručenja Tribunalu. Postalo je jasno da Mladić može funkcionisati prije podne i da ne može dugo biti koncentrisan, pišu Novosti.

U međuvremenu su ga u dva navrata pregledali neuropsihijatar i psiholog iz Srbije i, kada je dobio obavezujući nalog da svjedoči u procesu protiv Radovana Karadžića, zaključili da on nije u mogućnosti da to uradi.

"General Ratko Mladić nije u mogućnosti da svjedoči zato što to ne dozvoljava njegovo zdravstveno stanje", naveli su vještaci u svom nalazu koji su proslijedili Tribunalu. "Njegovo svjedočenje bi bilo apsolutno nepozudano pošto njegova sjećanja prolaze kroz filter emocija i miješaju se sa njima. Sve to kod njega stvara percepciju istinitosti koju on pogrešno predstavlja. On ovim stanjem ne može da vlada, uvjeren je da se dogodilo nešto što se nije dogodilo".

Mladićev advokat Miodrag Stojanović kaže da je medicinska dokumentacija o Mladićevom zdravlju povjerljiva. Ipak, kaže da će se poslije dolaska ruskih ljekara znati mnogo više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak