Mladić se ipak pojavio u sudnici

Radiosarajevo.ba
Mladić se ipak pojavio u sudnici


Aleksandar Aleksić ostaje na dužnosti branitelja po službenoj dužnosti do narednog zasjedanja Vijeća tribunala u Hagu, kada bi trebali biti imenovani stalni branioci. 

10:44 Sudija Alphons Orie nastavio sa čitanjem tačaka optužnice i na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima konstatovao da se optuženi izjašnjava da nije kriv.

10:39 Mladić je po izlasku uz vidno povišen ton izjavio: Vi niste sud, šta ste vi... ne date mi da dišem!"

Ročište je nakon ovoga prekinuto za javnost.

10:37 Nakon što se Mladić oglušio na upozorenja i ponovo rekao kako neće dalje slušati suđenje bez svojih advokata, sudija je zatražio od osiguranja da ga odstrane iz sudnice.

10:32 Na pitanje sudije Oriea da li je sposoban da se izjasni o krivnji, Mladić je odgovorio: "Bez advokada koje zahtjevam ne želim ništa govoriti"

"Ako se okrivljeni ne izjasni o krivici na prvom i na ponovljenom ročištu, sud ovakav postupak shvata kao da se okrivljeni izjasnio da nije kriv", objasnio je sudija, te namjeravao nastaviti sa ročištem čitanjem tačaka optužnice, međutim, Mladićje nastavio sa upadicama, nakon čega je ponovo opomenut da će ukoliko to ne prestane činiti, biti odstranjen sa suđenja.

10:23 Mladić je dobio riječ i pozvan je da objasni situaciju vezanu za imenovanje advokata, koji će ga braniti: "Gospodine Orie ne želim, tražim da na suđenju budu prisutna dva advokata: Miloš Šaljić i Aleksandar Mazjajev. Želim da se ova dva advokata pojave, da se upoznamo i napravimo strategiju moje odbrane. Molim da mi produžite vrijeme za izjašnjavanje, koliko vi smatrate da mi možete dati, recimo mjesec dana, jer želim da se upoznam sa svojim advokatima."

Sudija Orie odbio je ovaj zahtjev.

10:14 Aleksandar Aleksić, Mladićev branitelja po službenoj dužnosti zatražio je novo odlaganje izjašnjavanja o krivici : "Od posljednjeg pojavljivanja Mladića u sudu, posjetio sam ga deset puta, a u petak, posljednji put kada sam Mladića posjetio, on mi je rekao kako ne želi da se danas pojavi u sudnici. Danas kada sam ga vidio ovdje on sa mnom nije želio razgovarati, te je zahtijevao od mene da danas ne prisustvujem suđenju."

Sud je odbio ovaj zahtjev kao i odlazak Aleksića iz sudnice uz obrazloženje da smjernice advokatu ne daje klijent, već sud.

10:06 Mladić je na samom startu zamoljen od strane glavnog sudije Alphons Oriea da prije svega skine kapu, te ga više puta zamolio da prestane komunicirati sa publikom u galeriji, nakon čega je ročište i zvanično započelo.

10:00 Haški optuženik Ratko Mladić stigao je u sudnicu haškog tribunala iako je jučer njegov advokat Miloš Šaljić tvrdio kako će Mladić bojkotovati UN-ov sud za ratne zločine. RTS javlja kako su se s Mladićem vodili razgovori kako bi danas izašao pred suce Haškog tribunala. Očekuje se kako će ovo ročišta trajati veoma kratko.

Ratko Mladić bi se na današnjem ročištu trebao izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Potsjetimo, advokat Miloš Šaljić, koji je bio na listi branilaca, uz ruskog advokata Aleksandra Mezjajeva, koju je predložio general Mladić, rekao je da se Mladić danas neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici, jer mu nije obezbijeđen branilac kojeg on hoće, osim ako ne bude natjeran na to.

"Mladić je tražio da njegovi branioci budemo ja i Aleksandar Mezjajev. Pošto to još nije odobreno, on ne želi da izađe pred sudsko vijeće i da se izjasni o optužnici, a ako bude morao, ako ga natjeraju, izaćiće i reći da neće ništa da govori zato što mu branioci nisu obezbjeđeni", rekao je Šaljić juče Srni.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, 3. juna, Mladić je optužbe ocijenio monstruoznim i tražio da mu se odobri više od mjesec dana da se upozna sa navodima optužnice.

Mladića u sudnici neće zastupati stalni advokat, jer je za njegovo imenovanje sekretar Tribunala tražio produženje roka do 1. avgusta.

General Mladić je 23. juna predao formalni zahtjev za imenovanje branilaca, a sekretar John Hawking očekuje da mu se odobri dodatnih mjesec dana, kako bi provjerio kvalifikacije i podobnost advokata koje je Mladić predložio za svoje zastupnike. U podnesku sekretara ne spominju se imena advokata koje je Mladić predložio.

Ukoliko Mladić ne budu želio da se izjasni o optužnici, u njegovo ime će biti uneseno da se izjasnio da se ne osjeća krivim.
 
Mladić je uhapšen 26. maja u Srbiji, a 31. maja je prebačen u Haški tribunal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak