Mladić i Karadžić ‘za vratove’: ‘Karadžiću, ispričaću sve o švercu i pljački’

Radiosarajevo.ba
Mladić i Karadžić ‘za vratove’: ‘Karadžiću, ispričaću sve o švercu i pljački’

Nastojanje pravnih timova Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svu krivicu za genocid u Srebrenici svale na onog drugog, dovelo je ovu dvojicu pritvorenika u veliki sukob koji se zamalo nije završio fizičkim obračunom…

Nepovjerenje i netrpeljivost koji između haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića već godinama traju, ovih dana su kulminirali. Razlog tome je što Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS-a, insistira da Haški tribunal primora nekadašnjeg komandanta VRS-a, generala Ratka Mladića da bude njegov svjedok odbrane, piše Slobodna Bosna.

Miloš Šaljić, advokat iz tima odbrane Ratka Mladića, za SB kaže da Karadžić očekuje da Mladić potvrdi tezu njegove odbrane da on nije imao ništa sa ratnim zločinima i genocidom u Srebrenici.

Međutim, postoji druga strana priče. Mladić će se kao svjedok naći u sukobu interesa. Mogao bi da našteti samom sebi, a pored toga svojim iskazom može Karadžića da dovede u vrlo nepovoljnu situaciju. Zbog toga je Mladić nekoliko puta upozoravao Karadžića da ne insistira na njegovom svjedočenju. Prije nekoliko dana Mladić je, po Šaljićevoj tvrdnji, doslovno rekao Karadžiću:

“Nemoj, bre, više da me zoveš jer ja ću, budi siguran, kao svedok, pričati stvari koje tebi neće ni malo biti po volji. Ispričaću čime su sve švercovali članovi tvoje porodice, kojim biznisima su se bavili tvoji tajkuni Momčilo Mandić i Momo Krajišnik, koji poslovi nisu bili niti u interesu vojske niti RS-a, već vaših ličnih interesa. Ima sve u detalje da ispričam koliko ste pokrali i opljačkali. Mani me se, bre, Rale, od tebe mi skače pritisak. Imao sam tri moždana udara, hoćeš od tebe da dobijem četvrti. To bi ti voleo da me više nema, pa da svu krivicu svališ na mene”, vikao je Mladić.

 

“Moram priznati da na Mladićevom svedočenju najviše insitira Karadžićev branilac iz SAD-a Peter Robinson koji misli da će time izvući neku povoljnost za svog klijenta. Sud je taj koji može da donese naredbu da Mladić ipak svjedoči. U tom slučaju on nema kud, jer se tamo nalazi. Mladić će u tom slučaju pričati o švercu u koji se bili umiješani civilni organi vlasti RS-a, a vojska ostajala neobezbijeđena zato što su svi oni grabili na svoje strane. Radi se o pljački nevjerovatnih razmjera. Ne bi bilo zgodno da se otvori ta priča na sudu, a s druge strane Mladić ne bi mogao da kaže ništa što bi pomoglo Karadžićevoj odbrani. Mi, članovi Mladićeve odbrane rekli smo da sud ne bi trebao da izda obavezujući nalog jer bi za Mladića to predstavljao poseban napor, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje”, kaže advokat Šaljić za SB.

“Inače, mi smo sa Karadžićevim timom seli i otvoreno ih pitali zašto na tome insistiraju. I sa Karadžićem smo se sretali u Tribunalu i razgovarali na tu temu, a on nam je rekao da je sve prepustio svojim advokatima. Inače, do sada smo dobro sarađivali. Sve dokaze i materijale koji bi mogli da budu od koristi Karadžiću ustupali smo njegovom timu odbrane, i oni nama isto tako. Sukob je nastao zbog izričitog zahteva za Mladićevo svedočenje.

Direktiva sedam je jedna od tačaka gde se lome koplja. Naime, Direktivu 7 nije pisao Ratko Mladić, već je (pot)pisao Radovan Karadžić. Mladić je posle napisao direktivu7/1 gde je pokušavao da ublaži direktivu 7 u delu gde piše da je potrebno život muslimana na području Podrinja učiniti nepodnošljivim kako bi ih naterali da se iseljavaju. Međutim u direktivi 7/1 koju je pisao Mladić toga nema, namerno je izbacio, jer je on znao da je to ratni zločin i da se to ne sme naći u jednoj takvoj naredbi. Mladić je tu direktivu sveo samo na ratne akcije”, objašnjava ovaj beogradski advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak