Mladi posjetili Zecove: Spomenici stradaloj djeci šalju najsnažniju antiratnu poruku

1
Radiosarajevo.ba
Mladi posjetili Zecove: Spomenici stradaloj djeci šalju najsnažniju antiratnu poruku

Tridesetak mladih osoba s prostora bivše Jugoslavije boravilo je u Prijedoru i selu Zecovi u sklopu studijske posjete "Put sjećanja na djecu stradalu u ratu" u organizaciji Centra za mlade "Kvart", a u svrhu memoralizacije stradanja djece u ratu u BiH od 1992-1995. godine.

U Prijedoru je Fikret Bačić učesnike upoznao s problemom izgradnje spomenika stradaloj djeci ovog grada i rekao da više od 10 godina čeka na odgovor gradski vlasti da za 102 ubijene djece izgradi spomenik.

Podsjeća prisutne da je s Edinom Ramulićem 2013. došao na ideju za spomenik svim ubijenim civilima, ali nisu dobili odobrenje i odustali su. Pokušali su, kako kaže, s idejom da naprave spomenik za svu djecu, među kojima ima i Bošnjaka i Srba i Hrvata.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

U međuvremenu je, priča, održao sastanak s roditeljima druge stradale djece, koji su podržali ideju, i za kratko vrijeme je skupljeno daleko više od 500 potpisa, koliko je potrebno da se peticija nađe na dnevnom redu prijedorske skupštine.

"Do dan-danas mi kao roditelji nismo dobili niti jedan zvanični dokument na naše upite. Bilo je nekih razgovora i pregovora s bivšim gradonačelnicima. Ova lokacija je jedna od sedam koju smo predložili i na koju smo dobili načelnu usmenu saglasnost od bivšeg gradonačelnika Marka Pavića, a tu potvrdu smo dobili i od njegovog nasljednika Milenka Đakovića, ali je sve ostalo na tome", priča Fikret kojem su u selu Zecovi ubijeni 14-godišnji sin Nermin i šestogodišnja kćerka Nermina, te bliži i dalji članovi porodice.

Bursać: Kad se za ubijenog čovjeka dobije 105 dana zatvora, to nije kazna nego nagrada za zločin!

Fikret Bačić navodi da su roditelji stradale djece ispunili sve zakonom predviđene aktivnosti i da je nekoliko puta tražio sastanak s aktuelnim gradonačelnikom Slobodanom Javorom.

“Nije mi jasan razlog zašto se do sada nismo sastali jer je to čovjek koji nije opterećen ratom, bio je dijete u ratu, nije bio učesnik rata“, kaže on i dodaje da podršku i razumijevanje dobijaju uglavnom od nevladinih organizacija i predstavnika međunarodne zajednice, dok su domaće vlasti na svim nivoima najčešće nijeme na probleme i zahtjeve porodica žrtava rata.

Edin Ramulić iz "Kvarta" priča da je izgradnja memorijala za stradale u proteklom ratu u BiH od izuzetne važnosti i da taj proces u Prijedoru traje čitavu deceniju.

"Ipak, sjećanje na stradalu djecu ostaje kroz njihovo pominjanje u javnosti i našu borbu. Došli smo u neobičnu situaciju da se zapravo o njima zna i više od stradale djece u nekim drugim mjestima u BiH, a gdje postoje spomenici", kaže Ramulić.

Mladi s prostora cijele bivše države će u narednim danima s predstavnicima "Kvarta" obići više lokacija na kojima je planiran razgovor s roditeljima ubijene djece, aktivistima, novinarima, ali i samim žrtvama, preživjelima koji su spremni da podijele ratna iskustva.

Jedan od njih je Zijad Bačić koji je sa 14 godina preživio strijeljanje u selu Zecovi nadomak Prijedora, kada su vojne i policijske snage RS ubile veći broj civila, a najmlađa žrtva je imala samo dvije godine.

Zijad Bačić priča kako je 25. jula 1992. bio u kući svog strica gdje su se nalazili samo žene i djeca, a komšije su im zapovjedile da izađu van.

"Ja sam zastao da se obujem, a vojnici su već počeli da pucaju. Onda sam pretrčao do druge kuće i sakrio se. Ispred mene su ležali leševi i ja sam bio u stanju šoka, jedno nestvarno stanje da vidiš svoju porodicu pobijenu", prisjeća se Zijad Bačić, koji se nakon toga skrivao nekoliko dana kod komšije Milana Stupara.

Nakon toga se našao s ocem i starijim bratom koji su ostali živi jer su bili u logoru "Trnopolje". Od 1997. godine opet živi u Zecovima i danas ima svoju porodicu.

Iako kaže da nema problema kao povratnik niti kao žrtva rata, žao mu je što stradala djeca nemaju spomen-obilježje.

Posebna bol za Zijada i Fikreta je što nikad nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najbližih.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine zbog zločina u Zecovima je Dušan Milunić osuđen na 12, Ilija Zorić na 20, Zoran Stojnića na osam, Zoran Milunić na 14 i Ljubiša Četić na pet godina zatvora, dok su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčića te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi.

Kako se navodi, u okviru širokog i sistematskog napada vojnih i policijskih snaga RS, u Zecovima je ubijeno 69 civila, dok 32 tijela još nisu pronađena, piše Detektor.

Ramulić, kao organizator ove studijske posjete, navodi da mu je drago što je odaziv mladih bio velik, kao i da obrazovani ljudi žele znati više o žrtvama u proteklom ratu.

"Ovo je dio i neke naše kampanje i inicijative da se u Prijedoru prvenstveno podigne spomenik za stradalu djecu i zanimljivo je da je ovo inicijativa nevladinog sektora, dok je za većinu spomenika za stradale, pa i stradalu djecu, inicijativa išla od vlasti odnosno institucija", kaže Ramulić i dodaje da 'upravo spomenici stradaloj djeci proteklog rata šalju najsnažniju antiratnu poruku, posebno u izazovna vremena, kakva su i danas u Bosni i Hercegovini'.

Studijsko putovanje nastavlja se posjetama Banjoj Luci, Maglaju, Vitezu, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Konjicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak