Mješoviti brakovi su armatura u temelju BiH

Radiosarajevo.ba
Mješoviti brakovi su armatura u temelju BiH

Temu miješanih brakova nanovo je aktuelizirao glumac, režiser i muzičar, zakratko i kolumnista Nikola Pejaković svojim, kasnije povučenim, tekstom Miješano meso. Izazvao je tekst na hiljade reakcije i osuda, na kraju je Glas Srpske povukao tekst a Pejaković odlučio da više neće pisati kolumne.

Svoj stav dalo je i Vijeće za štampu, ocijenivši da su tekstom, iako je on komentatorskog tipa, povrijeđeni temeljni članovi Kodeksa za štampu.

„Međutim, bez obzira na činjenicu da se radi o autorskom tekstu i „izražavanju mišljenja“ autora o temi mješovitih brakova, urednik snosi odgovornost za objavljivanje teksta sa sadržajima govora mržnje u svome mediju. Dodatno, Komisija smatra da još veću specifičnu težinu ima činjenica da je autor teksta javna ličnost, koja je promovirala ideje netrpeljivosti koristeći se govorom mržnje u svome tekstu“, stoji u odluci Žalbene komisije Vijeća za štampu

Pomalo neuobičajeno, deset-petnaest dana nakon skandala, oglasila se i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, osvrnuvši se na obilje „primjera neljudskosti, primitivizma, brutalne diskriminacije i javnog ponižavanja svih onih koji žive ili su rođeni u tzv. 'mješovitim brakovima'“.

„SDP oštro osuđuje ovakve istupe i nasrtaje na slobodu građana, u ovom slučaju da žive u bračnoj zajednici sa onim koga vole. To je isključivo pravo izbora pojedinca i niko nema pravo da utiče na taj izbor. Posljednji verbalni ataci pokazuju koliko ljudi mogu biti licemjerni budući da veoma često dolaze od onih koji do podne ističu svoju opredjeljenost ka BiH kao multietničnoj zajednici svih njenih građana, a od podne pljuju na oličenje te multietničnosti i zajedništva“, stoji u saopštenju ove partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak