Mjesečna inflacija u BiH 0,2 posto

Radiosarajevo.ba
Mjesečna inflacija u BiH 0,2 posto

Mjesečna inflacija u maju ove godine u Bosni i Hercegovini bila je 0,2 posto, izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

On je kazao da su najviše povećane cijene u odjeljku 'prijevoz' za jedan posto, zbog viših cijena održavanja i popravke opreme za motorna vozila 3,8 posto, te goriva i maziva i usluga cestovnog prijevoza za jedan posto.

U odjeljku 'alkoholna pića i duhan' cijene su porasle za 0,5 posto, što je uzrokovano višim cijenama alkoholnih pića za 0,4 posto i uvoznih cigareta za 1,3 posto.

Milinović je dodao da je u odjeljku 'restorani i hoteli' zabilježen rast cijena za 0,3 posto, zbog viših cijena usluga ishrane u restoranima, kafanama, barovima i slično za 0,4 posto.

Najveći pad cijena u maju u odnosu na april 2011. godine zabilježen je u odjeljku 'odjeća i obuća' za 0,5 posto zbog sezonskih sniženja odjevnih predmeta i obuće.

Godišnja inflacija u maju 2011. godine u BiH bila je 4,2 posto.

Na godišnjem nivou najveći opšti rast cijena u BiH u maju 2011. u odnosu na maj 2010. zabilježili su odjeljci 'hrana i bezalkoholni napici' za 8,3 posto, 'alkoholna pića i duhan' za 8,1 posto, 'prijevoz' za 7,8 posto, 'komunikacije' za 5,4 posto i 'restorani i hoteli' za 1,4 posto.

U zemljama regije u maju 2011. zabilježene su stope inflacije na godišnjem nivou: u Sloveniji 2,2 posto, Hrvatskoj 2,5 posto i Srbiji 13,4 posto.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak