Misija EUPM-a završava 30. juna

Radiosarajevo.ba
Misija EUPM-a završava 30. juna

Generalni pravni savjetnik i šef Pravnog ureda Delegacije Evropske unije u BiH Henrik Villadsen najavio je danas da će po okončanju mandata misije  EUPM-a u BiH biti uspostavljen ured za provedbu zakona, koji bi trebao biti operativan od 1. jula.

Obraćajući se sudionicima seminara "Medijsko izvještavanje o policiji i politici u BiH" u Konjicu, predstavnik Delegacije EU u BiH podsjetio je da mandat EUPM-u ističe 30. juna, te ocijenio da je ta misija tokom desetogodišnjeg prisustva u BiH umnogome doprinijela jačanju kapaciteta policijskih agencija i uopće reformi sektora za provedbu zakona.

Villadsen je istaknuo da "vladavina prava" provedba zakona i nadalje ostaju u fokusu Delegacije EU u BiH, dovodeći to u kontekst projekata koji će se realizirati putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA-fondovi).

Dodao je da Delegacija EU u BiH neće preuzeti ulogu EUPM-a, te da će ured, čija je uspostava najavljena, biti više orijentiran ka strateškim ciljevima, a ne tehničkim i pitanjima operativnog nivoa. 

Naglasio je, također, da vlasti BiH moraju sve više preuzimati odgovornost i osloncem na lokalne kapacitete otklanjati prepreke na putu približavanja BiH članstvu u EU, objavila je novinska agencija Fena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak