Mirel: BiH nije ispunila sve uslove iz Mape puta

Radiosarajevo.ba
Mirel: BiH nije ispunila sve uslove iz Mape puta

Šef Odjeljenja za zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije za proširenje Pierre Mirel izjavio je da BiH još nije ispunila uslove za ukidanje viznog režima.

"Ne slažem se s ocjenama iz izvještaja Evropske inicijative za stabilnost, koji je prije dva mjeseca unio konfuziju kada je ustvrdio da je BiH još tada postigla ono što su Srbija i Crna Gora kada im je odobren bezvizni režim", rekao je Mirel za "Dnevni avaz".

Mirel smatra da BiH još nije sustigla Srbiju i Crnu Goru, niti je uradila onoliko koliko su te države uradile kada je predloženo da im budu ukinute vize.

On je naglasio da je BiH postigla napredak, ali nedovoljno da se da prijedlog za ukidanje viznog režima, napomenuvši da Antikorupcioni zakon i uspostavljanje antikorupcionog tijela još nisu usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da u kontroli granica još mnogo toga treba uraditi.

Mirel je najavio dolazak ekspertskog tima Evropske komisije u decembru, te izrazio nadu da će Evropska komisija čim budu ispunjeni uslovi dati prijedlog za liberalizaciju viznog režima, što bi moglo biti u prvoj polovini naredne godine.

On je posebnu zabrinutost izrazio zbog pitanja popisa stanovništva, jer još nikakva odluka nije donesena.

"Ostalo je još samo nekoliko sedmica da se donese pozitivna odluka. Ako ne, onda će biti kasno da se popis uradi 2011. godine i BiH će ponovo biti iza svih ostalih država. Kako da otvorimo pregovore o članstvu, a nemamo pouzdanih podataka", zapitao je Mirel.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak