Minuta šutnje za žrtve tragedije na rijeci Drini uoči svjetske premijere filma o migrantima

2
Radiosarajevo.ba
Minuta šutnje za žrtve tragedije na rijeci Drini uoči svjetske premijere filma o migrantima

Takmičarski program igranog filma 30. Sarajevo Film Festivala zatvorila je svjetska premijera filma Vuka Ršumovića Među bogovima.

Ovaj potresan film snimljen je prema istinitom događaju iz 2015. godine, a premijera na 30. Sarajevo Film Festivalu bila je posvećena migrantima tragično stradalima u rijeci Drini. Projekcija filma započela je minutom šutnje u čast preminulima.

"Radnja ovog filma događa se 2015. godine, ali, nažalost, ove priče ne prestaju“, rekao je Ršumović.

UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi

Njegov film Među bogovima prati priču mlade Afganistanke Fereshteh, koja nakon iscrpljujućeg putovanja do Evrope sa suprugom i troje djece stiže do Beograda.

Tu saznaje da se njen mlađi brat Ali, koji je u Beograd stigao prije njih, utopio i da će uskoro biti sahranjen kao neidentifikovana osoba. Iako Fereshteh ne posjeduje lične dokumente koji bi mogli potvrditi njen vlastiti identitet, odbija napustiti Beograd prije nego što svoga brata pokopa pod njegovim imenom. Pokreće komplikovanu proceduru kako bi potvrdila njegov identitet uz pomoć DNK uzorka njihovog oca koji je još uvijek u Afganistanu.

Nakon što konačno uspije u namjeri i dobije dozvolu da preuzme tijelo svoga brata, Fareshteh saznaje da njen otac želi sahraniti svoga sina u Afganistanu. Fereshteh ovaj put odlučuje djelovati na vlastitu ruku.

"Svakoga dana svjedoci smo nasilja. Živimo u svijetu agresije, u svijetu nesigurnosti, u svijetu u kojem mnogi ljudi pate i svakodnevno stradaju. Film ne može odmah odgovoriti na sve što se dešava oko nas, na sve tragedije koje nas okružuju, ali očigledno je da autori sa brojnim filmovima na Festivalu ali i filmovima poput ovog danas, govore baš o tome. U to ime ekipa filma i Sarajevo Film Festival pozivaju vas, našu vjernu publiku, na minutu šutnje za sve žrtve, osobito za žrtve ove izbjegličke i ljudske tragedije na rijeci Drini. S ovim filmom i ovom porukom zatvaramo takmičarski program 30. Sarajevo Film Festivala, u nadi da ćemo idući Festival, idući takmičarski program, dočekati u barem malo boljem svijetu“, izjavila je selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak