Ministri iz SDA, HSP i NSRzB optužuju premijera

Radiosarajevo.ba
Ministri iz SDA, HSP i NSRzB optužuju premijera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je prekoračio ovlaštenja i izašao iz zakonskih okvira i sve što mi tražimo je da povuče odluku o Razvojnoj banci i vrati se u zakonske okvire. Ovo je na konferenciji za novinare koju su danas organizirali ministri Vlade FBiH iz SDA, HSP-a i NSRzB kazao federalni ministar za raseljene osobe Adil Osmanović.
Osmanović je prisutne upoznao s genezom nastajanja raskola u Vladi FBiH te istakao da je naknadno sazvana Skupština Razvojne banke bila izrežirana kao i konferencija za novinare koju su jučer održali ministri Vlade FBiH iz SDP-a s premijerom Nikšićem na čelu

„Sve to je imalo za cilj dezinformiranje javnosti i skretanje pažnje sa stvarnih problema, a posebno pokretanje linča protiv ministara iz SDA, HSP-a i NSRzB“, kazao je Osmanović te kao dokaz ponudio informaciju da ni do danas nisu dobili traženi transkript s održane sjednice Skupštine Razvojne banke.

„S druge strane, transkript su dobili pojedini mediji.“

Dodao je da će prozvani odgovoriti tužbom na "neutemeljene optužbe Ramiza Džaferovića koje je iznio na ovoj Skupštini". Ministri iz SDA, HSP-a i NSRzB odlučno odbijaju insinuacije da blokiraju rad Vlade FBiH.



Osmanović je potvrdio da je jutros imao jedan sastanak s premijerom Nikšićem te da će i u toku dana razgovarati s njim, a u cilju iznalaženja rješenja za novonastali problem. Protiv premijera, kazali su, neće pokretati nikakve sankcije već im je cilj zajedničko pronalaženje rješenja.

O budžetu za 2013.

Kada je u pitanju prijedlog budžeta FBiH za 2013, Osmanović je kazao da ne zna kakva će njegova sudbina biti na glasanju Predstavničkog doma FBiH 3. decembra, ali smatra da SDA neće podržati ovaj prijedlog. „Ne želimo opstruirati donošenje budžeta, ali naša je obaveza zaštita zakonitosti.“

Prisutnim se obratio i ministar finansija FBiH Ante Krajina koji je kazao da situacija s budžetom jeste ozbiljna, ali smatra da još uvijek ima vremena da se spriječi haos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak