Ministarstvo sigurnosti čini sve da se izbjegne plavni val

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo sigurnosti čini sve da se izbjegne plavni val

Povodom informacije o mogućem ispuštanju vode iz HE Višegrad i riziku izazivanja plavnog vala, odnosno povećanja vodostaja nizvodno od HE Višegrad, Ministarstvo sigurnosti BiH poduzelo je sve mjere da upozori nadležne u Crnoj Gori i Srbiji da se izbjegne takva situacija. 

Putem Operativno komunikacijskog centra BiH-112 kontaktirani su odgovorni u HE Mratinje u Crnoj Gori, te šefovi operativno komunikacijskih centara – 112 u Crnoj Gori i Srbiji. 

Ministar sigurnosti BiH osobno je razgovarao sa svojim kolegama u Crnoj Gori i Srbiji i upozorio ih na ozbiljnost situacije. Ovom prilikom su ponovljena obećanja i uvjeravanja da neće biti nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE Mratinje“, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Zajedno sa Vladom Bosansko-podrinjskog kantona i načelnikom Opštine Goražde, te tamnošnjom Službom civilne zaštite, Ministarstvo sigurnosti BiH se potpuno i urgentno posvetilo blagovremenom sprječavanju eventualnog plavnog vala koji bi mogao nanijeti velike ekonomske štete Bosni i Hercegovini, ugroziti živote i imovinu ljudi, te posljedično uticati i na međudržavne odnose u regionu, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak