Ministar Mašić: Najstrožije kazniti nasilne učenice

Radiosarajevo.ba
Ministar Mašić: Najstrožije kazniti nasilne učenice

Šokiran ponašanjem srednjoškolki iz Tuzle, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić smatra da bi samo najoštrija zakonska mjera protiv njih bila primjerena u ovom slučaju. Ono što ministar Mašić najmanje očekuje je da srednjoškolke budu izbačene iz škole.

Vršnjačko nasilje nije rijetka pojava u našem društvu, a posljednji, tuzlanski primjer pokazuje koliko ono brutalno može biti. Činjenica je, da se zbog snimljenog materijala skoro čitava bosanskohercegovačka javnost digla na noge.

No, hladno posmatranje i snimanje ovog prizora ukazuje nam na još jednu poražavajuću činjenicu, a to je da je mladim naraštajima ovakvo ponašanje 'noramalno'.

Ministar Mašić jednako sramotnim smatra mirno posmatranje i snimanje fizičkog maltretiranja i zlostavljanja školske kolegice. S pravom zabrinjava ono što pokazuje snimljeni materijal, a to je da dijevojke nisu bile same u školskom dvorištu, te da na napad na nesretnu djevojku niko nije reagovao.

"U kontaktu sam sa kantonalnim ministrom obrazovanja Ademom Šehidićem. On se u potpunosti angažirao i u saradnji sa direktorom škole će nastojati primjereno kazniti učenice. Ovakvo ponašanje se ne smije tolerisati. Ovo je pokazatelj i društveni alarm da pored obrazovnog moramo pojačati odgojni karakter u nastavnom procesu", ističe Mašić.

Podsjećamo, danas se očekuje odluka nastavničkog vijeća Srednje mješovite škole u Tuzli o sankcijama kojima će biti potvrgnute učesnice nemilog događaja koji je uzdrmao cijelu bh. javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak