Ministar finansija nije blagajnik GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Ministar finansija nije blagajnik GRAS-a

Ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra reagovao je povodom izjava koje je posljednjih dana, putem medija, plasirao direktor GRAS Haris Kadić.

Kantonalni ministar u saopštenju navodi kako „već duže vrijeme, Haris Kadić u medijima iznosi neistine i dezinformiše javnost, uposlenike i korisnike usluga GRAS-a“. O Kadićevoj izjavi kako „Kozadra godinama ne želi na vrijeme uplaćivati tranše za GRAS“, ministar ističe:

Neopravdani avansi

„Direktor je informisao Skupštinu i Vladu KS da je snimio stanje u firmi. Ako je to učinio, onda je kao ekonomista morao vidjeti, u gotovinskom toku, uplate od strane KS koje su bile stopostotne; najmanje 80 posto uplata bilo je avansno po raznim osnovama. Dokaz ovoj konstataciji su i neopravdani avansi iz 2011. za studentske karte u iznosu od 513.298,78 KM, kao i više uplaćen iznos od 664.910,00 KM za pokriće gubitka u 2011.“

Što se tiče izjave kako u februaru 2012. GRAS nije dobio ni jednu KM, Kozadra pojašnjava kako uplate za GRAS u 2012. (do 29. Februara) iznose 3,4 miliona KM, u kojem je iznos od 1,2 miliona KM uplaćen 3. februara. Inače, u budžetu za ovu godinu, iznos od 27,3 miliona predviđen je za KJKP GRAS.

„Isplate za februar 2012 su u toku za 164 budžetska korisnika, među kojima će biti i fakture GRAS-a kada se ispostave“, dodaje ministar.

O drugim navodima Kozadra nije htio komentarisati, jer očekuje očitovanje Vlade i Skupštine o njima.

Ministar, a ne blagajnik

Saopštenje koje je uputio medijima, ministar Kozadra zaključio je riječima:

„Direktor GRAS-a trebao bi da zna da je Muhamed Kozadra ministar finansija, a ne njegov blagajnik i da se izvršavanje budžeta vrši u skladu sa zakonom, a ne po naredbama Harisa Kadića. Kadić je već dosad trebao spoznati koje su mu obaveze kao prvog i najodgovornijeg u GRAS-u, među kojima je i istinito informisanje građana, Uprave i Nadzornog odbora preduzeća, te Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak