Milorad Dodik: Sastanka u Pragu nije ni bilo

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Sastanka u Pragu nije ni bilo

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska završila svoj dio posla u vezi sa provođenjem odluke Sejdić - Finci, javlja Srna.

Dodaje da nema potrebe da se lideri političkih stranaka iz RS-a pojavljuju na narednim sastancima dok ne dobiju garancije od federalnih partnera da je način provođenja dogovoren.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da Republika Srpska neće mijenjati svoj način izbora člana Predsjedništva BiH i istakao da na jučerašnjem sastanku u Pragu nije predložio nikakav zvaničan stav u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je izrazio žaljenje što napori komesara za proširenje EU Stefana Fuelea nisu urodili plodom, ocijenivši da je "preduboko ušao u detalje ovog pitanja".

Osvrnuvši se na jučerašnji sastanak u Pragu, Dodik je rekao da ga nije napustio jer, kako je naveo, sastanka nije ni bilo.

Prema njegovim riječima, na jučerašnjem sastanku nije ništa dogovoreno, a na početku se vidjelo da je to neuspješan pokušaj.

Ostali mogu biti birani ali...

On je izjavio da u okviru Ustava BiH ne treba definisati obavezan izbor kategorije ostalih, kao garantovani, jer se to ne traži ni u odluci Sejdić-Finci.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da ostali ne mogu biti obavezno birani, jer se i u samoj odluci traži da se izbriše diskiminacija i oni mogu da budu birani, ali ne i da moraju da budu izabrani.

Tvrdi da je jedino o tome diskutirao i na sastaku lidera najjačih stranaka iz BiH u Pragu s evropskim zvaničnicima, prenosi Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak