Milorad Dodik: Ovo je nezavršen sastanak. Tri stvari su za nas teške i neprihvatljive

8
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Ovo je nezavršen sastanak. Tri stvari su za nas teške i neprihvatljive

U ponedjeljak, 13. maja, u poslijepodnevnim satima održan je sastanka lidera stranaka koji formiraju vlast na državnom nivou.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik entiteta Rs i lider SNSD-a Milorad Dodik.

"Razgovarali smo o tome da ne možemo prihvatiti pitanje Izbornog zakona na ovaj način, mi smo ranije imali dogovor oko toga da se mijenja Centralna izborna komisija i danas smo potencirali to pitanje. Očigledno je da može da se formalno-pravno pristupi promjeni izborne komisije. Ovaj sastanak je ostao nezavršen da vam pravo kažem tako da u narednih sedam dana treba ponovo da nastavimo na ove teme, da se upoznaju partneri sa formalno-pravnim mogućnostima za oba pitanja. Treće pitanje je bilo je pitanje plana rasta EU za BiH.

Da li Europa spava? Rusija svojim hibridnim djelovanjem već ratuje direktno sa Zapadom

Treba reći da smo učestovovali u ime RS na nivou premijera, 113 reformi je navedeno, dogovoreno je 110, tri koje su ostale su za nas teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na nivou Bosne i Hercegovine, što mi ne možemo prihvatiti i to je ustavno pitanje, tako da je to nezavršen sastanak. Patneri su ostali da razgovaraju nešto o budžetu. Nije bilo nikakvog konkretnog dogovora", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a dotako se i rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Lagumdžija je pokrenuo pitanje rezolucije vezano za Srebrenicu, mi tražimo odgovornost za tako nešto, o tome ćemo morati razgovarati ako želimo imati dogovor u BiH. Ako se donese rezolucija mnoge stvari u BiH će biti teško dogovarati", dodao je Dodik.

Članovi stranaka Trojke i HDZ još uvijek su na sastanku i razgovaraju o budžetu institucija Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak