Milorad Dodik otišao (opet) u Rusiju da napada Bosnu i Hercegovinu i Zapad

20
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik otišao (opet) u Rusiju da napada Bosnu i Hercegovinu i Zapad

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi u ruskom Kazanju na samitu BRIKS-a, rekao je da je za njega BRIKS mirovna asocijacija koja budi nadu da će svijet biti pravedniji, pun poštovanja, gdje će se suverene zemlje ponašati suvereno i bez nametanja svojih zahtjeva drugima.

Milorad Dodik je rekao da je za RS, koja nema međunarodno priznanje ali ima međunarodni kapacitet, važno da bude u Kazanju i svjedoči novom procesu koji treba da omogući dodatnu stabilizaciju i mir i red u svijetu.

On je podsjetio da je RS bila strana u Daytonskom sporazumu koji su garantovale velike sile, ali da je jedina od njih koja je ostala dosljedna sporazumu Rusija. I ona uporno traži da se poštuje međunarodno pravo i Daytonski sporazum.

Novi detalji atentata u Austriji: Gradonačelnika ubio lovac, još je u bjekstvu

“Za razliku od Rusije i nas, Zapad je stvorio "duh Daytona", što znači da oni tumače šta je duh Daytona i na taj način pokušavaju da razvlaste Republiku Srpsku od dejtonskih i ustavnih prava - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da Rusija nikada nije bila navijačka, da jednako želi da afirmiše prava i Bošnjaka i Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, zbog čega Republika Srpska ima predanu saradnju i kvalitetan dijalog sa Rusijom.

Konaković: Objavit ćemo ko se predstavlja kao pripadnik probosanskog bloka, a radi za Srbiju i BIA-u

Prema njegovim riječima, zbog zapadnih sankcija Rusiji, teško je sarađivati sa Moskvom, ali Banja Luka uprkos svemu ponosno održava kontakte i veze i sarađuje u obrazovanju, kulturi, sportu.

“Koristimo svaku vrstu prilike”, rekao je Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak