Milorad Dodik je zvanično predsjednik RS: Položio zakletvu na sjednici NSRS

9
L. M.
Milorad Dodik je zvanično predsjednik RS: Položio zakletvu na sjednici NSRS

Novoizabrani predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik položio je danas zakletvu na sjednici Narodne skupštine RS.

Zakletvu su položili i potpredsjednici RS Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

"Ovo je treći put da sjedim pred vama kako bih položio zakletvu. Osjećam se jednako sretno kao i svi moji prethodnici. Mogu da osjetim ponos ljudi koji su položili zakletvu prije mene. Mi smo uvijek htjeli mirnu i stabilnu RS i nadam se da ćemo tako i da nastavimo. Narod je izabrao mene pored 30 kandidata", rekao je Dodik.

Tragedija u Sarajevu: U nesreći poginulo 2-godišnje dijete, uhapšen vozač Mercedesa (34)

Haos u NSRS: Dodik izašao iz sale zbog himne BiH, Duraković držao ruku na srcu

"Ponosan sam na pobjedu i građane koji su glasali za Milorada Dodika", kazao je te istakao da je njegov cilj borba za stabilnost i mir.

Najavio je da će se njegov rad prilagođavati i novim globalnim procesima.

"Morat ćemo da prepakujemo nove naše prioritete. Svako kašnjenje može da bude katastrofalno. Morat ćemo da uradimo mnogo više nego u ranijem vremenu, u uslovima pandemije vjerujem da smo bili najbolji u regiji, bar na početku", istakao je novi predsjednik RS.

Kazao je da će njegova saradnja sa potpredsjednicima biti motivisana da se svakom u RS priđe i ponudi pomoć.

Nakon višesatne rasprave: Nenad Stevandić proglašen predsjednikom Narodne skupštine RS

"Neriješena pitanja na nivou BiH, odlazak izvan ustavnih okvira za nas je neprihvatljiv i mi ne želimo i ne pristajemo na takvu BiH", istakao je Dodik.

Ponovo je istakao da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije legalan.

"Bilo kakvo nametanje zakona od strane lažnog visokog predstavnika, napisao je odluku da ja ovdje napišem odvajanje RS", ponovo je konstatovao kada je govorio o prijenosu nadležnosti s nivoa države na entitet.

"Onaj koji napiše odluku o imovini RS, mi ćemo mu napisati odluku o otcjepljenju RS. Naravno da ćemo nastaviti i sa vraćanjem nadležnosti. Drugi imaju želje o BiH, imamo je i mi, naša je ustavna BiH. Sud i Tužilaštvo ne mogu da budu nametnuti, može da postoji dogovor o njima i to sa jasno određenim nadležnostima", kazao je Dodik ponovo prijeteći otcjepljenjem ovog entiteta.

Podsjetimo, Dodik je namjerno izbjegao biti u dvorani entitetskog parlamenta dok je intonirana himna BiH, a pojavio se tek nakon toga u pratnji policajca koji je unio zastavu RS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak