Milioni stečeni internet-kockanjem

Radiosarajevo.ba
Milioni stečeni internet-kockanjem

Dario Brkić, vlasnik kafe-casina Kajak u Banjaluci, i njegov saradnik Milijan Ivanković uhapšeni su juče u akciji MUP-a RS kodnog naziva Kubikus, a osumnjičeni su za ilegalno kockanje putem Interneta, kojim su pričinili štetu od pet miliona KM budžetu RS, potvrdio je Nezavisnim novinama izvor blizak pravosuđu RS.

Pored dvojice Banjalučana, u akciji, kojom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo RS, privedeno je još 12 osoba, većinom vlasnika kockarnica i klubova iz drugih gradova RS, a koji su dozvoljavali ilegalno kockanje putem Interneta. Kako saznaju Nezavisne novine, u toku akcije trebalo bi da bude uhapšen i jedan visokopozicionirani službenik preduzeća u RS, koji je uzimao mito u iznosu od 200.000 KM i ignorisao prijave koje su stizale na njegovu adresu u vezi sa sumnjivim radnjama uhapšenih.

Isti izbor Nezavisnih naveo je da je tokom pretresa luskuzne Brkićeve kuće u banjalučkom naselju Ada, a u kojoj je ujedno sjedište firme osumnjičenog, E.G.I. Gaming, za koju vezuju milionske prevare budžeta, istražioci pronašli više od 600.000 KM u kešu. Novac, kao i imovina osumnjičenog Brkića, kako je potvrđeno našem listu, u narednom periodu biće predmet detaljne finansijske istrage.

Brkić, koji je svoje usluge reklamirao i na Internetu, tako je bio gazda ilegalnog internet kockanja u RS na osnovu čega je budžet RS oštetio za višemilionski iznos.

"Imali su vlastiti server, štampali su listiće dopune na osnovu kojih bi se igrač kada kupi dopunu u različitim iznosima jednostavno 'uključio' za sto i preko LCD monitora u lokalima i kockarnicama širom RS i jednostavno igrao 'Texas Hold'em' poker. Na ove dopune nije plaćen porez, niti je bilo uvida u to koliko je tih dopuna prodato", pojasnio je izvor Nezavisnih.

Istraga kojom je rukovodilo Specijalno tužilaštvo RS trajala je sedam mjeseci, od aprila ove godine, a okončana je juče kodnom akcijom Kubikus, koja je izvedena u 16 opština RS, odnosno Banjaluci, Laktašima, Gradišci, Prnjavoru, Srpcu, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Foči, Čelincu, Bijeljini, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Bileći i Gacku. U većini opština policija je pretresla i privela upravo vlasnike lokalnih kockarnica i automat-klubova u kojima se odvijala ilegalna poker igra.

Iz MUP-a RS juče je saopšteno da je akcija Kubikus usmjerena protiv osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom organizovanje nedozvoljenih igara na sreću.

Izvor Nezavisnih otkrio je juče da su osumnjičeni pored ilegalnog internet klađenja štampali i bingo listiće za lokalne tombole koji su prodavani širom RS.

"Svaka tombola je po Zakonu o igrama na sreću bila obavezna da te listiće kupuje u 'Lutriji RS', no umjesto toga, osumnjičeni su sami štampali te bingo listiće, a sve kako bi prikazali manji promet, a time i manje obaveze prema porezu, čime je budžet RS oštećen za milionski iznos", pojasnio je izvor Nezavisnih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak