Milion i pol KM za obnovu Saborne crkve u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Milion i pol KM za obnovu Saborne crkve u Mostaru
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uručio je danas vladiki zahumsko-hercegovačkom Grigoriju Odluku o izdvajanju 1,5 miliona maraka iz budžeta federalne Vlade za obnovu Saborne crkve u Mostaru.
 
Kebo je danas u manastiru Žitomislić kod Mostara rekao da je Saborna crkva jedan od simbola grada, ali i cijele BiH te da njena obnova, kao i obnova svih drugih bogomolja predstavlja i duhovnu obnovu svih građana.
 
"Tamo gdje se iskreno moli Bogu, tamo i ima mira, a gdje se to radi iz drugih razloga onda je to mjesto razdora. Ljudi su ujedinjeni u vjeri u jednoga Boga do kojeg dolaze različitim putevima", naglasio je Kebo.
 
Prema njegovom mišljenju, potrebno je učiniti dodatni napor da neke crkve, koje se grade na području Republike Srpske, ne budu mjesta razmirica, već da se nađu odgovarajuća rješenja kako za one koji će se u njima moliti Bogu, tako i za one koji u njihovoj gradnji ne smiju prepoznati bilo kakav atak na svoja vjerska i ljudska prava.
 
Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je da je prezadovoljan odlukom federalne Vlade da pomogne izgradnju Saborne crkve u Mostaru, naglasivši da je dobar korak, jer je veoma značajno osjetiti da je vladi FBiH stalo do obnove Saborne crkve.
 
On je naglasio da Vlada FBiH, kao i Vlada Srpske pokazuju dobru volju kada je u pitanju obnova Sabornog hrama u Mostaru i s toga vjeruje da ni jedna vlada, kao ni Savjeta ministara BiH neće dozvoliti da se crkva ne završi.
 
"Doprinos izgradnji Saborne crkve je doprinos izgradnji života, jer ta crkva znači život za Srbe, povratak Srba i zato što je ona bila i treba da bude dio Mostara", rekao je vladika Grigorije, izrazivši nadu da će, uprkos velikoj ekonomskoj krizi koja je presjekla tokove pomoći izgradnje crkve, zajedničkim snagama Saborna crkva biti obnovljena.
 
Kebo i vladika Grigorije su naglasili da današnji susret nema nikakvu političku pozadinu, već je on poruka svim ljudima da jedni sa drugima treba svaki dan da sjednemo i pijemo kafu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak