Milan Trišić osuđen na 13 godina zatvora za ratni zločin

1
Radiosarajevo.ba
Milan Trišić osuđen na 13 godina zatvora za ratni zločin

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Milan Trišić, kojom je djelimično uvažena žalba branioca optuženog Trišića, te je presuda Suda BiH od 13.12.2023. godine, preinačena u dijelu odluke o kazni, na način da je optuženi Milan Trišić, za krivično djelo za koje je navedenom presudom oglašen krivim, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

U preostalom dijelu žalba branioca optuženog Milana Trišića odbijena je kao neosnovana, te je prvostepena presuda u tom dijelu potvrđena.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 13. 12. 2023. optuženi Milan Trišić proglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinio krivično djelo i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Požar na benzinskoj pumpi kod Splita: Ima povrijeđenih osoba

Optuženi je oglašen krivim što je u periodu od aprila do oktobra 1992. godine, na području općine Bratunac, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u okviru široko rasprostranjenog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Bratunac, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, a kasnije Vojske Republike Srpske (VRS) Bratunačke brigade VP 7042, zajedno s drugim pripadnicima TO, VRS, Stanice javne bezbjednosti Bratunac (SJB Bratunac) i pripadnicima paravojnih jedinica,

s diskriminatornom namjerom, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi na području sela Hranča i grada Bratunca i to lišenjem života, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, odvođenjem u logore, suprotno pravilima međunarodnog prava, ubistvima, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda ili narušavanja zdravlja.

Istom presudom optuženi Milan Trišić je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u prvostepenoj presudi počinio krivično djelo iz člana 172. stav 1. tačke h) u vezi sa tačkom i), a), f) i k) KZBiH, i to u odnosu na tačke 1-5 oslobađajućeg dijela izreke, a kako je to detaljno navedeno i precizirano u izreci presude. U odnosu na oslobađajući dio presude optuženi je u skladu sa članom 189. stav 1. ZKPBiH, u cijelosti oslobođen naknade troškova krivičnog postupka, te su isti pali na teret budžetskih sredstava, dok su na osnovu člana 198. stav 3. ZKPBiH, oštećeni s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

Žalbu protiv prvostepene presude izjavila je odbrana optuženog Trišića, povodom koje je donesena prethodno citirana drugostepena presuda.

Protiv drugostepene presude nije dozvoljena žalba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak