'Mi želimo da se BiH što prije pridruži EU'

Radiosarajevo.ba
'Mi želimo da se BiH što prije pridruži EU'


U Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježen je Dan Evrope. Ovaj dan se širom Evropske unije slavi kao godišnjica Šumanove deklaracije iz 1950. godine, koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU. Za Dan Evrope slave se postignuća EU, trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica, javlja Fena.

Obraćajući se velikom broju zvanica iz BiH, ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU i domaćin na proslavi naglasio je da se 2013. godina obilježava kao "Godina građana".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podsjetio je da je Robert Šuman na današnji dan prije 63 godine "posijao sjeme za udruženje evropskih država u obliku zajednice za ugljen i čelik".

"Prikladno je da ovu godinu počnemo sa željama i nadama građana BiH, jer upravo njihove želje i nade pokušavamo ispuniti zajedničkim radom. Kao što smo čuli u brojnim provedenim anketama, njihova želja je bolji život. Većina građana BiH vjeruje da će članstvom u EU to i dobiti. Građani BiH zahtijevaju da ova zemlja učini napredak u evropskim integracijama", rekao je Sorensen.

"Zemlje u širem regionu prave svoje korake ka pristupanju EU. Oni također prave kompromise o vrlo teškim temama. EU je ovdje da pruži finansijsku i političku pomoć. Ovdje smo da budemo vaši partneri u reformi i modernizaciji i bit ćemo ovdje dugo. Mi želimo da se BiH što prije pridruži EU. Vrijeme prolazi ali u ovoj "Godini građana" treba iskoristiti partnerstvo koje EU pruža vašoj zemlji", poručio je Sorensen, koji je na uručio plaketu pobjedniku takmičenja "EU in Art" (EU u umjetnosti), Damiru Zirojeviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak