Mevlid Jašarević opet pred Sudom BiH

Radiosarajevo.ba
Mevlid Jašarević opet pred Sudom BiH

 

Javna sjednica Apelacionog vijeća Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, u predmetu Mevlid Jašarević i drugi, zakazana je za sutra. Vijeće će razmatrati žalbe i Tužilaštva naše  zemlje i Jašarevićeve odbrane.

Sudeće vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercehovine, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je prvostepenu presudu, u predmetu Mevlid Jašarević i drugi, kojom je optuženi Mevlid Jašarević proglašen krivim da je počinio krivično djelo terorizam, te mu je izrečena kazna zatvora od 18 godina.

U izrečenu zatvorsku kaznu optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počev od dana lišenja slobode 28. oktobra 2011. godine. Prvostepenom presudom Suda BiH od optuženog Jašarevića trajno su oduzeti predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Jašarević je proglašen krivim što je kao član tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, općina Srebrenik, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju sjedište ambasada u BiH, izrazi nezadovoljstvo položajem zajednice i muslimana u zemlji, Evropi i svijetu. Jašarević je zahtijevao da NATO snage napuste Afganistan, prijeteći građanima SAD i Njemačke, te zastrašivanjem stanovništva i destabilizacijom osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti, izvršio napad na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Optuženi Jašarević je 28. oktobra 2011, izvršio teroristički čin, pucajući na objekt Ambasade SAD-a iz automatske puške u trajanju oko 50 minuta. Tako je ispucao najmanje 105 metaka kalibra 7,62 mm u pravcu zgrade Ambasade SAD, pri tom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DZKPT), koji su obezbjeđivali zgradu Ambasade SAD-a, kojom prilikom je pogodio službenika DZKPT u obje noge, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Optuženi je istovremeno pucajući iz automatske puške cijelo vrijeme prijetio i službenicima uposlenim u Ambasadi SAD-a, sve dok ga pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo nisu onesposobili i lišili slobode, a kojom prilikom je nanio materijalnu štetu Ambasadi SAD-a od 100.000 dolara.

Optuženi, uz Jašarevića, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, oslobođeni su optužbe da su počinili krivična djela organiziranje terorističke grupe, jer nije dokazano da su optuženi učinili krivično djelo za koje se optužuju. Optuženi Fojnica i Ahmetspahić se terete da su, kao članovi terorističke grupe, nabavili sredstva, te poduzeli druge radnje kojim su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma, navodi se u saopćenju Suda BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak