Mevlid Jašarević: Beč, Maoča, Novi Pazar, Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Mevlid Jašarević: Beč, Maoča, Novi Pazar, Sarajevo


Mevlid Jašarević (1988) iz Novog Pazara (Sandžak, Srbija), koji je danas pucao na Američku ambasadu u Sarajevu, od ranije je poznat kao pripadnik grupe radikalnih islamista, odnosno selefija/vehabija.

U februaru 2010. je Jašarević, zajedno sa istomišljenikom Fatmirom Muratovićem, uhapšen u Novom Pazaru zbog prijetnji sigurnosti evropskim ambasadorima u posjeti ovom gradu. Policija je tom prilikom saznala da je Jašarević 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je opljačkao 100.000 evra, da bi nakon odležane kazne protjeran iz Austrije, pišu srbijanski mediji.



Prema raznim obavještajnim podacima, Jašarević je, zajedno sa Nusretom Imamovićem, Idrizom Biljibanijem, Huseinom Ademijem, Mirsadom Omerovićem, Ademom Demirovićem, Mirzom Kolićem, Samirom Ismailijem, bio jedan od vođa vehabijske zajednice u Maoči u blizini Brčkog, gdje su policijske snage BiH u februaru 2010. godine provele ogromnu akciju i uhapsile određena lica, ali akcija još uvijek nije dobila pravosudni epilog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak