Meteorolozi za danas upalili alarm te poslali upozorenje za građane: Evo i šta nas čeka do utorka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas upalili alarm te poslali upozorenje za građane: Evo i šta nas čeka do utorka

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti ima na istoku Bosne. Na području cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih vrelina, upaljen je i meteoalarm, te objavljeno upozorenje:

"BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer kod starijih i vrlo mladih osoba. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 10; Sokolac 12; Ivan Sedlo 15; Široki Brijeg i Srebrenica 17; Bugojno i Sarajevo 18; Bihać i Livno 19; Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 20; Doboj i Zenica 21; Gradačac i Trebinje 22; Bijeljina 24; Neum 25; Mostar 26°C.

Advokat Novalića o akciji SIPA-e: "Žalosti saopštenje koje su javnosti ponudili predstavnici VSTV-a"

Bioprognoza: Stabilizacija vremena će usloviti povoljnije biometeorološke prilike. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, naročito na jugu zemlje, zbog visokih temperatura zraka, osjetljive osobe trebale biti opreznije. Preporučljivo je izbjegavati duže boravke na suncu, obzirom na visoke temperature i vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, laganije se odijevati, te postupati u skladu sa preporukama nadležnih službi.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C, na jugu zemlje do 37°C. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 38°C. 

Oglasio se sarajevski Vodovod: "Uspješno su završeni radovi, vodosnabdijevanje normalizovano"

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.  

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C. 

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 35 i 42°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak