Meteorolozi za danas izdali upozorenje i objavili prognozu do subote: Evo kad i gdje će biti kiše

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas izdali upozorenje i objavili prognozu do subote: Evo kad i gdje će biti kiše

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro. I danas je na snazi narandžasti meteoalarm, a upozorenje glasi:

"Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno
Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi. Budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe."

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 18; Široki Brijeg 19; Drvar, Sokolac 20; Bugojno, Livno 21; Bihać 22; Sanski Most, Sarajevo 23; Banja Luka 24; Trebinje, Tuzla, Zenica 25; Neum, Zvornik 26; Mostar 27; Gradačac 29; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano raste. Temperatura mora je 29 stepeni.

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Bioprognoza: Kao i prethodnih dana, nastavlja se trend visokih temperatura koje će nepovoljno djelovati na većinu populacije. Opća slika će biti loša širom zemlje, najlošija na sjeveru i sjeveroistoku. Preporučljivo je izbjegavati duže izlaganje suncu uz obaveznu zaštitu, usljed visokih vrijednosti UV indeksa. Poseban oprez se savjetuje hroničnim bolesnicima, starijoj populaciji i djeci.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i dio večeri lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući u sjevernim, centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 42 °C. U Sarajevu sunčano i vruće. Krajem dana je moguć lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 37 °C.

BH Meteo objavio zanimljive podatke: U ovom bh. gradu 40°C u hladu već 6 dana, bliži se novi rekord?

U srijedu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne su mogući jači pljuskovi, praćeni jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 29 do 35, na jugu 41 °C. 

U četvrtak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju pljuskovi. Lokalno jače padavine, praćene jakim udarima vjetra i gradom. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 29 do 35, na jugu 41 °C.  

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i tokom noći se očekuje kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Jači pljuskovi u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 40 °C.  

U subotu u Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom poslijepodneva. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni pljuskovi se očekuju širom zemlje. Postepeni prestanak padavina prema kraju dana. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 26 do 32, na jugu 37 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak