Meteorolozi najavili novi talas zahlađenja: Kiša, pljuskovi i grmljavina u ovim dijelovima BiH

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi najavili novi talas zahlađenja: Kiša, pljuskovi i grmljavina u ovim dijelovima BiH

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak ujutro, 22. jula, vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Bugojno 16; Livno, Sarajevo 18; Sanski Most, Zenica 19; Tuzla 20; Bihać 21; Gradačac, Mostar 24; Neum 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

U našoj zemlji očekuje se sunčano, uz umjeren porast naoblake tokom dana. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju u Hercegovini, centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 28 do 34, na jugu 37 °C.

Adnan Šteta obišao radove na Skenderiji i za naš portal govorio o trenutno najvećem projektu u gradu

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 31 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike će biti povoljne u većem dijelu zemlje. Nešto lošija opća slika u Hercegovini, usljed visokih temperatura, pljuskovitih padavina te vjetra jugozapadnog smijera. Poželjan je boravak na otvorenom u manje toplom dijelu dana uz obaveznu zaštitu od štetnog UV zračenja i prikladno odijevanje. Savjetujemo hronične bolesnike da u najtoplijem dijelu dana izbjegavaju veće napore. Kod meteoropata se ne očekuju veće tegobe.

Objavljena je prognoza do petka:

U utorak 23. 07. 2024., u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 27 do 33, na jugu 38 °C. 

U srijedu 24. 07. 2024., u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prema kraju dana padavine postepeno prestaju uz smanjenje oblačnosti. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 23 do 29, na jugu 34 °C.

Jaka kiša i grmljavina zahvatile bh. opštinu: Pojedine ulice pod vodom

U četvrtak 25. 07. 2024., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle ili niske naoblake. U Hercegovini na jugozapadu Bosne umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 26, a dnevna od 22 do 28, na jugu 34 °C. 

U petak 26. 07. 2024., sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 23 do 29, na jugu 34 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak