Meron: Dragan Zelenović neće biti pomilovan

Radiosarajevo.ba
Meron: Dragan Zelenović neće biti pomilovan

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron nije prihvatio prijedlog belgijskih vlasti da bivši policajac iz Foče Dragan Zelenović (53) bude pušten na slobodu prije isteka kazne od 15 godina zatvora, pošto nije odslužio dvije trećine kazne, objavljeno je u petak navečer u ovom sudu.
   
Prema praksi Haškog tribunala, na koju se sudija Meron pozvao u svojoj odluci, osuđenici stiču uslov da budu pušteni tek po odsluženju dvije trećine kazne. U Zelenovićevom slučaju, kako se precizira, to bi moglo biti tek 21. augusta 2015. godine, prenosi Tanjug.    

Zakoni Belgije, gdje Zelenović izdržava kaznu, predviđaju da osuđenici mogu biti oslobođeni nakon što odsluže jednu trećinu izrečene kazne.

Zelenović je u januaru 2007. godine, na osnovu sporazuma s tužilaštvom, priznao krivicu po sedam tačaka optužnice za mučenje i silovanje, a pretresno vijeće je prihvatilo taj sporazum.
   
U odluci predsjednika Tribunala navodi se da sam Zelenović nije podnio zahtjev za pomilovanje "iz straha da bi mogao biti prebačen u neku drugu državu koja je s Tribunalom potpisala sporazum o služenju kazne".

'U potpunosti integrisan'

Prema izvještaju zatvorskih vlasti, Zelenović "radi u zatvorskoj radionici, redovno učestvuje u aktivnostima na otvorenom i, izgleda, da je u potpunosti integrisan". U posjetu mu dolaze uglavnom advokati, a on povremeno obavlja telefonske razgovore sa članovima porodice u Rusiji.
 
Zelenovića su u augustu 2005. godine uhapsile ruske vlasti, a u nadležnost Haškog tribunala prebačen je skoro godinu dana kasnije, u junu 2006. godine.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak